Dnevni.ba - PRELOADER

Zaharova: Rusija će poduzeti mjere protiv Crne Gore zbog zabrane ruskih medija

10 Srp 2024


Zaharova: Rusija će poduzeti mjere protiv Crne Gore zbog zabrane ruskih medija
Maria Zaharova

Rusija će poduzeti odgovarajuće mjere protiv Crne Gore, koja je od 10. srpnja zabranila emitiranje nizu ruskih medija, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, javlja agencija Tass.

Još jedan napad crnogorske vlasti smatramo neprijateljskim činom otvorene cenzure, smišljenom da s jedne strane da privid legitimiteta najgrubljem kršenju medijskih sloboda, a s druge strane da pridobije naklonost Bruxellesa u nadi obećanog napretka na europskom putu”, rekla je Zaharova, prenosi Tass.

Kako bi udovoljili rusofobnoj transatlantskoj agendi, dodala je, spremni su nastaviti s politikom potkopavanja demokratskih temelja svog društva i države te uskratiti svojim građanima pravo na pristup informacijama.

Zaharova: To je rusofobna transatlantska agenda, poduzet ćemo mjere
Na stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je Agencija za elektroničke medije Crne Gore naredila nadležnim službama i lokalnim telekomunikacijskim tvrtkama da “najkasnije do 10. srpnja u potpunosti obustave emitiranje ruskih medija”.

Riječ je o 20 ruskih medijskih operatera, uključujući “Prvi kanal”, “Rusija 1”, “RT”, “Sputnjik”, “NTV”, “REN TV” i druge. Zaharova je izjavila da ova odluka podrazumijeva zabranu satelitskog i kabelskog emitiranja njihovog sadržaja, kao i bilo kojeg drugog načina distribucije, uključujući internet.

Prema njezinim riječima, riječ je o pokušaju da se retroaktivno pravno formalizira situacija nastala početkom 2022. godine.  Tada su crnogorske vlasti bez upozorenja blokirale sve ruske emitere dostupne u zemlji i potpuno očistile informativni prostor od njihove prisutnosti, rekla je Zaharova.

Dodala je da je sada službeni izgovor za uvođenje zabrane, koja je neslužbeno na snazi ​​već duže vrijeme, pridruživanje Podgorice sankcijama koje je Europska unija uvela ruskim medijima, piše index.

Vijesti iz svijeta


UKRAJINA

Napori mobilizacije jačaju u Ukrajini uprkos posrnulom entuzijazmu

Ugledavši vojnu patrolu kako dijeli pozive na periferiji Kijeva, jedan se čovjek ušuljao u obližn...

1 h 58 min

JOE BIDEN

Biden traži od Amerikanaca da 'ohlade' nakon pucnjave na Trumpa

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden obratio se naciji iz Ovalnog ureda Bijele kuće u nedjelj...

2 h 26 min

THOMAS MATTHEW CROOKS

Novi detalji o atentatoru: ‘Bio je štreber, ali nije bio jezivi čudak‘; Kolega: ‘Sjedio je sam, revno nosio masku...‘

Mladića koji je pucao na Donalda Trumpa na skupu u Butleru u Pennsylvaniji, njegovi bivši ...

2 h 57 min