Dnevni.ba - PRELOADER

Zašto je s dnevnog reda povučen set energetskih zakona?

26 Lip 2023


Zašto je s dnevnog reda povučen set energetskih zakona?

Završena je druga sjednica u aktuelnom mandatu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz čijeg su prvobitno najavljenog dnevnog reda povučena tri zakona iz energetskog seta, na prijedlog premijera Federacije BiH Nermina Nikšića.

Na sjednici Doma  naroda Parlamenta Federacije BiH  iz dnevnog reda danas je povučen set energetskih zakona.

Po riječima predsjedavajućeg Doma Tomislava Martinovića, to je urađeno na molbu federalnog premijera Nermina Nikšića, koji je zatražio odgodu do prve naredne sjednice, a pored toga ni Predstavnčki dom još nije razmatrao te zakone. 

Povlačenju se deklarativno protivio Klub delegata bošnjačkog naroda čiji je stav prije sjednice bio jedinstven da navedene zakonske akte treba razmotriti i odlučivati o njima.

Zastupnik SDP-a BiH Irfan Čengić kazao je  da za ovu situaciju nije krivo ni rukovodstvo Doma naroda ni premijer Nikšić, već isključivo predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković-Lepić, koja sedam mjeseci nije te zakone stavila na dnevni red.

- Zakoni koje je predložio premijer Nikšić identični su zakonima bivšeg premijera Fadila Novalića, apsolutno sve stranke podržavaju ta tri zakona, ali zbog nesnalaženja u radu rukovodstva Predstavničkog doma, mi smo danas taoci da imamo ovakvu situaciju na ovoj sjednici. Nije samo to za energetski zakon, već  i zakon o registru pedofila, zakon o sukobu interesa i druge - kazao je Čengić.

Zastupnik HDZ-a Damir Džeba odbio je konotacije da je HDZ, "zaslužan" za povlačenje seta zakona, koje su po njegovim riječima “ neubjedljive i neutemeljene”.

- Ni premijer Nikšić ni ministar Lakić ne dolaze iz HDZ-a. Ono što dolazi iz HDZ-a je djelovanje kroz Klub izaslanika i konkretna rasprava o energetskim zakonima. Mi čak imamo pripremljene amandmane na taj zakon. U potpunosti podržavamo reformski zakon. Međutim, ako smo rekli da će se prije svega raspraviti o tom zakonu u Zastupničkom domu kako bi vidjeli kakvi su amandmani u tom Domu doneseni, na takav način smo htjeli odmah iza Zastupničkog doma održati sjednicu i Doma naroda. Premijer je to povukao, obrazložio je svoje razloge, tako da ćemo u u roku 10-ak dana raspraviti o ta tri zakona - kazao je Džeba.

Zastupnik Haris Zahiragić (SDA) iz Kluba Bošnjaka u izjavi medijima kazao je da "stvarni zagovornik povlačenja nije premijer Nikšić nego predsjedavajući Martinović, čijem stavu premijer udovoljava".

Zahiragić smatra da su jedini razlog za sazivanje sjednice bila ta tri zakona, o kojima su trebali otvoriti diskusiju.

- Iako je Klub Bošnjaka jednoglasno na sjednici kluba donio odluku da ćemo insistirati da će se te tačke naći na devnom redu, određeni poslušnici, pripadnici Kluba Bošnjaka, za šefa uzimaju Tomislava Martinovića, koji je na Kolegiju insistirao da se to skine sa dnevnog reda, zbog čaga smo sat vremena čekali da premijer Nikšić pošalje pismo. Povukao je nešto što je javno najavljivao kao bitan reformski set zakona, koji treba da uredi oblast struje koja je najvažnija u BiH, Evropu  i u cijelom svijetu. Njima je bilo  puno važnije  mišljenje predsjedavajućeg Marinovića iz HDZ-a njego njihovo vlastito. Naprosto na Klubu Bošnjka su glasali na jedan, a ovdje na sjednici na potpuno drugi način. Još jednom se potvrdilo da su šef ove nametnute vlasti HDZ i predsjedvajući Martinović - kazao je Zahiragić.

Razlog odgode razmatranja seta energetskih zakona tehničke prirode

Izaslanici u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, u kojem stranke HNS-a s HDZ BiH na čelu imaju većinu, saopćili su danas kako odgovorno tvrde da nikakve političke pozadine u povlačenju seta energetskih zakona nije bilo.

Oni su to saopćili u povodu, kako navode, napisa u pojedinim medijima da je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović iz političkih razloga i na zahtjev svoje stranke HDZ BiH tražio od predsjednika Vlade Federacije BiH Nermina Nikšića povlačenje seta energetskih zakona s današnje sjednice Doma naroda.

- O njima je, kako je predsjednik Nikšić i naveo u svojemu dopisu upućenom prije početka sjednice, odgođena rasprava iz čisto tehničkih razloga, odnosno kako bi Vlada Federacije BiH imala dovoljno vremena očitovati se o brojnim amandmanima na zakone koji su upućeni od strane zastupnika u Zastupničkom domu, a poznato je da sjednica Zastupničkog doma nije održana 21. lipnja . To je jedini i stvarni razlog zbog kojeg je rasprava o tri iznimno važna zakona u oblasti energetike odgođena. Sve ostalo su spekulacije i laži koje u javnost plasira dio oporbenih izaslanika SDA - navodi se u saopćenju.

Iz Klub izaslanika hrvatskog naroda naglašavaju da će izaslanici HDZ BiH i HNS-a podržati donošenje Prijedloga zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u F BiH, Prijedloga zakona o električnoj energiji F BiH kao i Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Ostale teme

Preostale teme ove sjednice odnosile su se uglavnom na izvještaje o radu pojedinih javnih institucija ili informacije, o kojima delegati nisu odlučivali već ih samo ‘primili k znanju’.

Među takvim je i izvještaj o rezultatima prošlogodišnje aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH. Obrazlažući sažetak izvještaja, ombudsmenka Jasminka Džumhur je kazala da se na osnovu žalbi toj instituciji, može zaključiti da je kršenje ljudskih prava sistemska pojava. Dodala je da nadležni na osnovu toga mogu i treba da poduzmu mjere “kako bismo svi doprinijeli unaprjeđenju stanja”. Džumhur je navela da se najveći broj žalbi Instituciji ombudsmena odnosi na rad i postupanje pravosuđa, nepoštivanje slobode pristupa informacijama, potom na kršenje ekonomsko-socijalnih i dječijih prava.

Na dnevnom redu današnje sjednice je bio i izvještaj predsjednika Federacije BiH o donesenim prošlogodišnjim odlukama o pomilovanju osuđenika, a tim povodom je delegat Irfan Čengić zatražio da Vlada FBiH izmijeni propise na način da pomilovanje ne mogu ubuduće dobiti osuđene osobe s čijim se molbama ne slažu sud ni Ministarstvo pravde. Čengić je u tom kontekstu posebno istakao primjere da pomilovanja dobiju prekršioci saobraćajnih propisa te naveo primjer nedavnog stradavanja dviju mladih žena pješakinja zbog neodgovornosti vozača.

Povodom Informacije o stanju sigurnosti-kriminaliteta na području Federacije BiH za period januar-decembar 2022. godine, koju su delegati također ‘primili k znanju’, federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak konstatirao je  da je stanje u 2022. bolje nego u prethodnoj godini osim kad je riječ o kršenju saobraćajnih propisa.

Kvartalni izvještaj o dugu Q4/2022., kao jedna od tačaka dnevnog reda o kojoj delegati nisu glasali već samo bili upoznati s njihovim sadržajem, svjedoči da je unutrašnji dug Federacije BiH bio manji za 16 posto na kraju u odnosu na početak posljednjeg kvartala prošle godine.

Delegati Doma naroda su na današnjoj sjednici odobrili odluke o verificiranju delegatskih mandata za troje novih kolega jer su dosadašnji delegati Igor Stojanović, Nihad Uk i Kenan Magoda, preuzeli druge, izvršne dužnosti.

Umjesto njih, delegati Doma naroda u aktuelnom mandatu će biti Saša Lukić, Almir Dorić i Enes Peštek.

Datum naredne sjednice Doma bit će poznat naknadno.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

15 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

13 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

12 Srp 2024