Dnevni.ba - PRELOADER

Zatraženo opremanje policijskih službenika body kamerama

18 Velj 2022


Zatraženo opremanje policijskih službenika body kamerama

U organizaciji Foruma lijeve inicijative 17. februara 2022. godine u Mostaru održan je okrugli stol na temu „Stanje sigurnosti u društvu“.

Učešće na okruglom uzeli su Lana Prlić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Ismet Lulić, zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, Arman Zalihić, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Mostara i Elmedin Muratbegović, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

Prisutni su upoznati o inicijativi za opremanja policijskih službenika body kamerama u Federaciji BIH što predstavlja jedan od načina poboljšanja prakse provođenja zakona, jednakost u postupanju prema građanima i građankama, te povećanju integriteta policijskih službenika.

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Lana Prlić uputila je Amandman na Prijedlog Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine u kojem se traži izdvanje od 3.000.000. KM za nabavku ove opreme. Praksa u drugim državama je pokazala da nošenje ovih kamera povećava jednako postupanje prema građanima te može prevenirati određena devijantna ponašanja.

Zastupnik u Skupštini HNK Ismet Lulić je pozdravio ovu inicijativu, kazao je da je ista inicijativa usvojena u Kantonu Sarajevo, te istaknuo potrebu da se ova inicijativa usvoji i na području cijele FBIH.

Arman Zalihić, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Mostara, naveo je da bi upotreba ovih kamera mogla spriječiti određene situacije i smanjiti upotrebu sile, te da bi se snimci sa kamera mogi koristiti kao dokazni materijal u svim postupcima.

Profesor Elvedin Muratbegović naveo je da uvođenje kamera na uniformama policijskih službenika sigurno će doprinjeti poboljšanju praksi provođenja zakon te da će veći nadzor omogućiti sa jedne strane poboljšanje kvaliteta rada policije i zaštitii integritet policijskih službenika dok sa druge strane pružiti će se zaštita i građanima i građankama u postupanju službenih lica te u svakom slučaju povećati transparentnost rada policije.

Na kraju treba reći da je ova inicijativa dobila pozitivno mišljenje od kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije.

Mostar


AUTOBUSKO STAJALIŠTE

Grad Mostar nastavio s postavljanjem novih autobusnih stajališta

Grad Mostar nastavio je s postavljanjem novih autobusnih stajališta s ciljem poboljšanja uvjeta z...

18 Srp 2024

MOSTAR

U Mostaru jutros 28 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Temperature zraka u 08 s...

15 Srp 2024

MOSTAR

'Živimo aktivizam' 4. i 5. srpnja u Mostaru

Događaj pod nazivom ''Živimo aktivizam'' održat će se u Mostaru 4. i 5. srpnja u hotelu Mostar, a...

02 Srp 2024