Dnevni.ba - PRELOADER

Zbog čega smo uvjerljivo najgora država po povlačenju novca iz EU fondova?

24 Ožu 2024


Zbog čega smo uvjerljivo najgora država po povlačenju novca iz EU fondova?
NITI ZNAJU, NITI HOĆE, NITI MOGU

Bh. vlasti žiteljima žele progurati priču o novim milijardama eura iz Bruxellesa. Ali njih smo i do sada imali na raspolaganju, a nismo povlačili

 

Piše: Dragan Bradvica

dragan@dnevni-list.ba

Nakon što smo dobili 'zeleno svjetlo' za početak pregovora sa Europskom unijom, ali bez konkretnog datuma, bh. političari okrenuli su se slavlju. Kako to obično u njihovom slučaju biva slave – ništa. Sve države zapadnog Balkana (osim Kosova koje još nije priznato od strane pet država članica EU) poodavno su bili gdje smo mi danas ali nisu kačili zastave Europske unije na svakom koraku, ispaljivali vatromete, pričali o povijesnim uspjesima…

Ali svjesni kako će se to kod naroda i žitelja 'primiti' možda dan ili dva, a nakon toga bi trebalo prezentirati u praksi (čitaj njihovim novčanicima) što se to nakon 21. ožujka 2024. godine promijenilo. A, nažalost, nije gotovo ništa. Bez jasnog datuma pregovora ne možemo još uvijek 's tribina sjesti na klupu za rezervne igrače', a o tome da 'zaigramo' ne treba niti pričati. Isto tako, društveno-političko stanje u zemlji je apsolutno isto kao i prije četiri, pet ili deset godina – opća apatija.

 Ovaj put uz značajne ekonomske probleme i bjesomučno zaduživanje vlasi. Pa gdje su tu narodi i žitelji? Nigdje. Onda im se mora prosuti još jedna 'šarena laža' – milijarde iz Bruxellesa.

 

Ne koristimo fondove

Kako u BiH svakodnevno svjedočimo blokadama ili prijetnjama istima, značajnom padu svih ekonomskih pokazatelja, napretku razine korupcije i još većem urušavanju sna o pravnoj državi… naši vlastodršci su odlučili podići razinu demagogije i populizma.

'Zeleno svjetlo' za otvaranje pregovora jeste korak naprijed ka EU, ali vrlo mali i bez daljnjih detaljnih i vrlo bolnih reformi, a na koje su upozoravali redom svi predsjednici i premijeri država članica, nema daljnjeg napretka. Kako bi se glasačko tijelo umirilo svakodnevno iz usta predstavnika vlasti možemo čuti o nekim novim milijardama i milijardama iz Bruxellesa koje samo što se nisu slile u BiH i podigle standard bh. žitelja na neviđene razine. I ne samo to, nego počeo i masovni povratak iseljeništva?!

Najpraznije moguće fraze i najprizemniji populizam. Zbog čega? Vrlo jednostavno. Naša zemlja je i do sada na raspolaganju imala milijarde i milijarde eura iz europskih fondova, ali smo ih povlačili u zanemarivom postotku. Razlog? Niti znamo kako se to radi, nemamo niti izbliza dovoljno stručnog kadra, a te novce je znatno teže 'zamračiti', pa onda bh. vlastima i nisu toliko zanimljivi.

Naime, BiH je najslabija korisnica IPA3 predpristupnih fondova, a oni su 'teški' 14,7 milijardi eura. I ne samo to. Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko je polovicom prošle godine apelirala na razum jer ne samo da ne nismo povlačili te novce nego je cijeli proces pod blokadom zbog politički razmirica u zemlji. Vrlo je slična situacija i sa mehanizmom pretpristupne pomoći EU za ruralni razvoj (IPARD III) za razdoblje od 2021. do 2027. 'teškog' oko milijardu eura, kojeg svi koriste osim BiH.

Dakle, dosadašnje novce koji su na raspolaganju ili ne koristimo nikako ili ide 'kroz kapaljku', ali naši politički 'genijalci' sada kao 'velebne' uspjehe navode 'Plan rasta', koji donosi novi instrument vrijedan šest milijardi eura, a od toga dvije milijarde eura bespovratne pomoći i četiri milijarde eura povoljnih kredita. BiH bi od tog iznosa sredstava mogla u sljedeće tri i pol godine od Unije dobiti oko milijardu eura. Ali i to ukoliko se budu provodile bolne reforme i vladala politička, ekonomska i pravna sigurnost. Dakle, sve ono čega ovdje nema tridesetak godina.

Tu je i priča o integracija sa EU jedinstvenim zajedničkim tržištem, što bi uistinu bila velika stvar. Međutim, da bi se to dogodilo moramo usvojiti sve nužne reforme i propise koji vrijede u EU, riješiti regionalne probleme i zajedno kao zapadni Balkan integrirati se u ovu priču. Je li to realno očekivati u ovakvim regionalnim odnosima i ljudima koji kroje sudbine država zapadnog Balkana?

 

Zbog čega bi se itko sada nadao da će se stvari mijenjati?

Prema tome, milijarde iz Bruxellesa za BiH nisu ništa novo, nego dugogodišnja mogućnost koja nam stoji na raspolaganju. I umjesto da vlasti zasuču rukave i počnu raditi apsolutno sve kako bi se dobar dio tog novca povukao, a samim time i provodile reforme, od toga do sada nije bilo ništa.

Zbog čega bi se itko sada nadao da će se stvari mijenjati? Misli li itko u ovoj državi i šire kako će predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik odustati od svega što je do sada zastupao i početi raditi u interesu države i EU puta? Koliko žitelja misli da će podkapacitirana sarajevska 'trojka' (SDP, NiP, NS) išta drugo raditi osim čuvati svoje udobne fotelje i 'voditi rat' samo s SDA?

Misli li itko da će HDZ BiH sada naprasno početi raditi za opći, a ne za samo svoj interes što radi posljednjih 30 godina? Vrlo teško. I dalje će stvari ostati onakve kakve jesu, veliko je pitanje možemo li do kraja godine uopće dobiti datum na početak pregovora, i dalje nećemo povlačiti novca iz EU fondova jer nema reformi, i dalje će bh. vlasti usvajati zakone koje će onda nakon toga morati mijenjati jer su svjetlosnim godinama udaljeni od onoga što su EU vrijednosti, i dalje će se izbori dobivati malverzacijama i prevarama (osim ako visoki predstavnik u BiH ne reagira i nametne novi zakon), i dalje ćemo brojati debele demografske minuse… I dalje ćemo biti 'crna rupa' Europe. Nažalost po sva tri konstitutivna naroda i sve žitelje.

 

BIH


SAJAM

MOSTAR Vučić izgubio živce na pitanje o Srebrenici (video)

Tijekom obilaska gospodarskog sajma u Mostaru, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ošt...

43 min

RAZGOVORI

Nikšić najavio 'resetiranje'

Nakon što je to dan ranije učinio čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, u utorak je i premijer Fe...

1 h 14 min

Čović o večeri na kojoj je ugostio političke lidere

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u utorak ujutro je, u pratnji supruge, na biračkom mjestu na E...

3 h 45 min