Dnevni.ba - PRELOADER

4 trika za pečenje savršenog svinjskog kotleta

07 Ožu 2021


4 trika za pečenje savršenog svinjskog kotleta

Svinjski kotlet je osjetljiv dio mesa kojeg je moguće prepeći i isušiti ako mu ne posvetite odgovarajuću pažnju. Upravo zato donosimo vam savjet za savršeni odrezak koji će se topiti u ustima. Evo na što morate pripaziti dok ga spremate...

1. Marinada
Sol omekšava meso, pa je poželjno dobro nasoliti odreske minimalno 30 minuta prije pečenja, a idealno bi bilo četiri sata prije pripreme. Za još bolji okus mesa pripremite solnu kupku od 700 mililitara hladne vode i 3 žlice krupne morske soli, pa u njoj potopite odreske. Meso će imati bolji okus ako u marinadu stavite svježe začinsko bilje, češnjak i limun.

2. Počnite na tavi
Svinjski kotlet je lako isušiti – pogotovo ako izvadite kost prije pečenja, pa je važno kontrolirati termičku obradu. Započnite pečenje na vrućoj tavi kako biste karamelizirali obje strane mesa. Za to će vam biti potrebno oko tri minute. Ako meso stavite na hladnu tavu, odrezak će imati neprivlačnu sivu boju umjesto zlatno-smeđih nijansi.

3. Završite u pećnici

Svinjski kotlet će biti ispečen kada najdeblji dio odreska dosegne 60 do 62 Celzijeva stupnja. Ovisno o debljini odreska za to će vam biti potrebno 6 do 10 minuta pečenja u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva Celzija.

4. Pustite da se meso "odmori"
Nakon završetka pečenja, odrezak prekrijte aluminijskom folijom i pustite da se stabiliziraju sokovi u mesu barem 5 minuta. Na ovaj način održat ćete sočnost mesa.

Izvor: punkufer.hr

GASTRO


ZDRAVLJE

Ako želite smršaviti za ljeto, napravite ove promjene u prehrani

Bliži se ljeto, a s njim i želja da se osjećamo samopouzdano u našoj omiljenoj odjeći za t...

12 Tra 2024

ZDRAV ŽIVOT

Tri vrste voća koje bi trebalo jesti svaki dan, prema nutricionistu

Voće je prepuno vitamina, vlakana i antioksidansa, a u idealnom slučaju trebalo bi ga jesti svaki...

03 Tra 2024

USPORITI PROCES

Četiri namirnice i pića koji mogu pomoći da održimo tijelo mladim

Ne postoji čudesna hrana koja nas može pomladiti, ali konzumiranje pića i grickalica bogatih odre...

27 Ožu 2024