Dnevni.ba - PRELOADER

Ako želite smanjiti rizik od demencije, izbjegavajte ove tri stvari

22 Tra 2024


Ako želite smanjiti rizik od demencije, izbjegavajte ove tri stvari
Demencija je stanje koje se ne može u potpunosti spriječiti

Demencija je stanje koje se ne može u potpunosti spriječiti - dob, genetika i utjecaji okoliša mogu igrati ulogu. Ipak, određene čimbenike rizika povezane s načinom života možemo kontrolirati. Stoga su ljekari izdvojili tri najvažnija čimbenika rizika kojima se trebamo pozabaviti ako želimo spriječiti demenciju.

1. Nedovoljno tjelovježbe
"Pretilost, hipertenzija i dijabetes povezani su s do 50 posto slučajeva demencije. Dakle,  poboljšanje čimbenika rizika, kao što je sjedeći način života, koji pridonosi razvoju ovog stanja, moglo bi značajno smanjiti stope demencije", rekao je neurolog dr. Alvaro Pascual-Leone za HuffPost.

Preporučuje vježbe kao što su hodanje ili vožnja bicikla, vježbe snage s tegovima  ili vježbe duha i tijela poput joge ili tai chija, koje mogu smiriti um. Tvrdi da je dovoljno najmanje 30 minuta dnevno, pet dana u tjednu.

2. Nedostatak društvene interakcije
Usamljenost je u visokoj korelaciji s depresijom, zloupotrebom alkohola i problemima sa spavanjem. Osim toga, također je faktor rizika za demenciju. "Ograničen društveni angažman i interakcija povezani su s većim rizikom od demencije", ističe liječnica i neuroznanstvenica, dr. Smita Patel.
 

Također navodi da povećana društvena interakcija može pridonijeti dugovječnosti. "Vaša ukupna stopa preživljavanja povećava se za 50 posto ako imate jake društvene veze. Više od 80 posto stogodišnjaka svakodnevno komunicira s prijateljem ili članom obitelji", dodala je.

3. Manjak sna
- Neadekvatan san, posebice spavanje manje od pet do šest sati po noći, povezan je s povećanim rizikom od razvoja demencije kasnije u životu - upozorava Patel. Nažalost, nesanica postaje sve češća kako starimo.

Ako nam je teško spavati više od pet sati po noći, Pascual-Leone predlaže nekoliko koraka koje trebamo poduzeti.

- To možete učiniti ograničavanjem alkohola, izbjegavanjem velikih obroka i pića dva sata prije spavanja, održavanjem sobe hladnom (između 16 i 20 stepena Celzijusa), izbjegavanjem korištenja mobitela, prijenosnih računala i slično dva sata prije spavanja te korištenjem aplikacija ili stroja za bijeli šum - zaključio je, prneosi Avaz.

Lifestyle


PREVARA

U ovoj životnoj dobi će žene najčešće prevariti svog partnera

Iako društvo često ima predodžbu da žene u vezama i brakovima manje varaju, te da je to ip...

3 h 25 min

PROZOR

Koliko je dobro otvarati prozore tijekom velikih vrućina?

Kad vani temperatura naraste, a nemate klima uređaj, je li bolje cijeli dan držati prozore &scaro...

3 h 49 min

Novi HELL Summer Cool duo - jer ljeto nije potpuno bez primamljivih HELL ukusa

Ljetni HELL ukusi su uvijek veličanstveni pratioci tokom ljetnih vrućina, pa se iz tog razloga HE...

9 h 49 min