Dnevni.ba - PRELOADER

Aktivistice Mostara i ove godine plesom protiv nasilja nad ženama

11 Velj 2022


Aktivistice Mostara i ove godine plesom protiv nasilja nad ženama

Mostar je i ove godine dio svjetske plesne revolucije protiv nasilja "Jedna milijarda ustaje" kojoj je cilj upozoriti na nasilje nad ženama i djevojčicama kao na jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava u svijetu.

 Aktivistice iz Mostara uz pomoć nevladinih organizacija već godinama plesom, posebnim i kreativnim izričajem slobode pokreta i emocija, obilježavaju kampanju kao način borbe protiv nasilja nad ženama.

Stoga će se, i ove godine, plesna revolucija u Mostaru održati tradicionalno 14. veljače s početkom u 14 sati, na Španjolskom trgu gdje će biti organiziran performans mostarskih plesnih klubova koji aktivno pružaju podršku kampanji (Plesni studio "Flash", Erigo, B-Dance, Mo-Stars, Mostarske mažoretkinje, ŠPK Zrinjski, Koroleva).

Organizatori kampanje One Billion Rising Mostar 2022. su Vijeće mladih Grada Mostara, Američki kutak Mostar, Podružnica Psihologa Hercegovina, Udruženje "Žena BiH", Udruženje Centar za razvoj i edukaciju "Hera". 

Inače, Mostar je već 10 godina dio svjetske plesne revolucije protiv nasilja "Jedna milijarda ustaje".  

U okviru kampanje "Jedna milijarda ustaje”, u mjesecu ožujku planirana je organizacija interaktivne radionice za srednjoškolce.

Kao odgovorni građani ono što možemo učiniti kako bismo spriječili nasilje među mladima jest učiti ih toleranciji, nenasilnoj komunikaciji, učiti ih kako raspoznati nasilje i kako reagirati ako su svjedoci nasilja, kako prekinuti šutnju a pokrenuti razumijevanju i implementaciju ljudskih prava koje imaju, priopćili su organizatori.  

Bosna i Hercegovina po mnogo čemu nazaduje, dok je, nažalost, nasilje nad ženama nešto što je u porastu.

Statistika kaže da je oko 50 posto žena starijih od 15 godina u BiH doživjelo neki od oblika nasilja. Također, važno je da budemo svjesni činjenice da je BiH još uvijek konzervativna sredina u kojoj se takve stvari skrivaju – zbog čega smo uvjereni da je stopa nasilja sigurno još i veća, navode organizatori.

Globalnu kampanju je pokrenula aktivistica i književnica, Eve Ensler 2012. godine - s ciljem buđenja svijesti o nasilju s kojim se susreću žene na cijeloj planeti. Kada jedna milijarda širom svijeta ustane da se bori za jedan cilj, da se bori protiv nasilja nad ženama i djevojčicama – zajedničkim snagama ćemo se udružiti u solidarnosti, svrsi i energiji, te protresti svijet za bolje sutra.

Mostar


AUTOBUSKO STAJALIŠTE

Grad Mostar nastavio s postavljanjem novih autobusnih stajališta

Grad Mostar nastavio je s postavljanjem novih autobusnih stajališta s ciljem poboljšanja uvjeta z...

18 Srp 2024

MOSTAR

U Mostaru jutros 28 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Temperature zraka u 08 s...

15 Srp 2024

MOSTAR

'Živimo aktivizam' 4. i 5. srpnja u Mostaru

Događaj pod nazivom ''Živimo aktivizam'' održat će se u Mostaru 4. i 5. srpnja u hotelu Mostar, a...

02 Srp 2024