Dnevni.ba - PRELOADER

Ambasador Sattler sa studentima iz Tuzle i Bijeljine

07 Ožu 2024


Ambasador Sattler sa studentima iz Tuzle i Bijeljine

SARAJEVO, 7.marta (FENA) - Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler danas se sastao sa više od 200 studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao dio nastavka prošlogodišnjeg EU projekta u BiH usmjerenog na studente javnih univerziteta, pod nazivom GenChange, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

- Raduje nas što pokrećemo novu ediciju našeg programa GenChange. Prošle godine smo uspjeli uključiti više od 700 studenata sa svih javnih univerziteta i pružiti im platformu ne samo za učenje i razmjenu različitih ideja, već i za kreativnost i izražavanje svojih potreba na drugačiji i jedinstven način. Ove godine proširujemo GenChange i uključujemo nove grupe mladih, i s nestrpljenjem očekujem rezultate. S obzirom na to da je Tuzla mjesto briljantnih mladih preduzetnika, smatrali smo da je ovo dobro mjesto za početak ovogodišnjeg putovanja i razgovor o mogućnostima pretvaranja ideja u uspješne biznise - rekao je ambasador Sattler.

U današnjoj diskusiji sa studentima o mladim preduzetnicima pridružili su se Damijan Sedar, ambasador Slovenije u Bosni i Hercegovini, Mirha Skakić, osnivačica nutricionističkog centra NutriSano u Tuzli, Kenan Suljić, osnivač aplikacije D-App i Mirjana Jovanović, osnivačica i vlasnica poslovnog koncepta Soul iz Bijeljine.

Događaj je završen najavom niza aktivnosti sa studentima koje će biti nastavljeni u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, pozivajući ih da učestvuju u ovogodišnjem programu GenChange i eventualno osvoje studijsko putovanje u Brisel ovog ljeta.

U narednom periodu predstavnici EU, zajedno sa ambasadorima država članica EU, sastaće se sa studentima sa preostalih šest javnih univerziteta, kao i sa mladim profesionalcima iz različitih sfera života. Svi događaji biće prilika da se uključi više od 600 studenata iz cijele zemlje u diskusijama o različitim temama važnim za mlade u BiH, kao i za napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU, priopćeno je.

EU


EU I BIH

Projekt 'Digitalna Europa': Digitalni most ka europskim standardima

Program Digitalna Europa je program financiranja Europske unije usmjeren na uvođenje digitalne te...

13 h 14 min

EU I BIH

Projekt Horizon Europe: Dodatni poticaj akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini

Horizon Europe je okvirni program Europske unije usmjeren na istraživanje i inovacije. Cilj je oj...

10 Srp 2024

Mostar postaje izvor ideja za mlade europske poduzetnike/ce

Da Mostar mladima može ponuditi daleko više od turističkih sadržaja potvrđuju i brojne org...

09 Srp 2024