Dnevni.ba - PRELOADER

Bake i djedovi vode digitalnu akademiju

07 Svi 2021


Bake i djedovi vode digitalnu akademiju

Bečki lokal "Vollpension" uslijed zatvaranja zbog pandemije koronavirusa pokrenuo je online platformu na kojoj stariji sugrađani nude kurseve slastičarstva. Projekt "Bake Against Poverty" se sada širi na međunarodnom nivou za sve iznad 65 koji žele obezbijediti dodatnu zaradu.

Kafić "Vollpension" (prev. puni pansion) je uspješna priča društveno odgovornog poduzetništva za starije generacije. Ugostiteljski objekat je zamišljen kao mjesto zbližavanja, gdje stariji građani pripremaju kolače te ih poslužuju gostima uz svoje životne priče. Ovo zaposlenje na pola radnog vremena osobama iznad 65 godina uz penziju osigurava dodatnu zaradu i štiti ih od usamljenosti. Međutim, kao i u drugim mjestima, i u Beču su se ugostiteljski objekti morali prilagoditi uvjetima uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Foto: Mark Glassner, Oliver Capuder

Tako je "Vollpension" krajem prošle godine pokrenuo online platformu na kojoj stariji građani nude kurseve slastičarstva i od djedova i baka napravio influencere i youtubere. U okviru projekta održano je više od 100 kurseva sa preko 500 polaznika. Ovaj model digitalnog osnaživanja starijih generacija će sada biti dostupan u cijelom svijetu. Međunarodnom kampanjom "Bake Against Poverty" pozvani su svi iznad 65 godina da se prijave kao online slastičari, ostvare dodatni prihod te stupe u kontakt s mlađim generacijama. Rok za prijavu je 30. juni kada će se birati odgovarajući kandidati za akademiju. Kursevi kreću 30. septembra s ciljem da obuhvate recepte i penzionere iz svih krajeva svijeta.

U socijalnom preduzeću "Vollpension" zaposleno je 80 osoba. Pola uposlenika je starije od 60 godina, žive sami ili su na granici siromaštva. Pored društveno korisne ideje, digitalna platforma je pomogla ovom poduzeću da opstane za vrijeme krize.

GASTRO


Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024

U Hercegovini nikad ranija berba grožđa, a kvaliteta odlična (VIDEO)

ČITLUK – Šire područje Općine Čitluk, odnosno Brotnjo, najveća je vinska regija u Bi...

02 Ruj 2024