Dnevni.ba - PRELOADER

Beč postaje Europski grad djece

19 Ožu 2024


Beč postaje Europski grad djece
Jačanje prava

BEČ - U Strasbourgu je usvojena nova rezolucija Europskog parlamenta za titulu "Europskog grada djece", koja će se dodjeljivati svake godine drugom gradu u Europi. Cilj je stavljanje djece u središte pažnje i jačanje njihovih prava, piše Fena.

Ovaj projekat služit će kao platforma za ostvarivanje dječijih prava, među kojima pravo na obrazovanje, zdravstvo i nenasilni odgoj, prema Konvenciji UN-a o pravima djeteta. Gradovi koji se natječu za titulu moraju objasniti šta već rade za djecu i kako planiraju proširiti podršku djeci u budućnosti. Između ostalog, gradovi djeci pružaju prvi dojam o Evropi i raznolikosti svijeta, što doprinosi promociji mira i demokracije.

- Želimo da djeca budu kompozitori i režiseri grada te da shvate i žive svoj europski identitet. Njihove želje trebaju biti ostvarene kako na lokalnom, tako i na europskom nivou - poručio je zamjenik gradonačelnika Beča Christoph Wiederkehr.

Nastojanje da Beč postane najprijateljskiji grad za djecu na svijetu također je ukorijenjeno u Bečkoj strategiji za djecu i mlade, usvojenoj u lipnju 2020. godine. Strategija je nastala nakon zadatka, koji je uključivao odgovore na pitanja šta funkcionira dobro, a šta ne, te koje prijedloge za poboljšanje djeca imaju. Temu je u potpunosti moglo birati 22.581 djece koliko ih je sudjelovalo u 1.309 radionica i iznijelo svoje želje, ideje i vizije. Također su mogli dodijeliti medalje i dati upute za poboljšanja, ovisno o tome što smatraju dobrim ili manje dobrim.

Austrijska prijestolnica trenutno prolazi kroz proces dobijanja UNICEF-ove oznake kao prijateljskog grada djece, prioćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.  

DOM


SAVJET

Šta treba da pijemo ujutru čim ustanemo?

Jutro je najvažniji dio dana kada treba da povedemo računa o organizmu. Svugde se može čuti i pr...

10 h 30 min

ANESTEZIJA

Novo istraživanje otkriva što opća anestezija zapravo čini mozgu

Nova studija otkriva kako opći anestetici selektivno utišavaju ekscitatorne neurone u mozgu i to ...

23 Svi 2024

NOVI ZAKON

Europa gomila zalihe kave

Trgovci nabavljaju više kave za Europu kako bi izbjegli teškoće koje bi mogle iskrs...

23 Svi 2024