Dnevni.ba - PRELOADER

Belgija šalje Ukrajini borbene avione F-16 pod uvjetom da se ne koriste na ruskoj teritoriji

28 Svi 2024


Belgija šalje Ukrajini borbene avione F-16 pod uvjetom da se ne koriste na ruskoj teritoriji
Potpisan desetogodišnji pakt o sigurnosti i podršci

Belgija se obavezala da će poslati 30 borbenih aviona F-16 u Ukrajinu do 2028. godine, a prve isporuke bi trebalo da stignu kasnije ove godine, budući su dvije zemlje potpisale desetogodišnji pakt o sigurnosti i podršci, prenosi Guardian.

Na konferenciji za novinare u Briselu Volodimir Zelenski je rekao da bi isporuka aviona u 2024. učinila poziciju Ukrajina “snažnijom”, ali je izrazio frustraciju zbog ograničenja zapadnih saveznika koji žele da se zaustavi upotreba oružja protiv ciljeva na ruskoj teritoriji.

Govoreći o napadu na hipermarket u Harkovu blizu ruske granice, rekao je “sve je dignuto u vazduh, djeca, ljudi, civili i ne možete da im odgovorite… Ali ne možemo rizikovati podršku naših partnera, zato nećemo koristiti oružje naših partnera za napad na rusku teritoriju”.

Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je da Belgija radi na isporuci prvih aviona što je prije moguće, ne precizirajući koliko će ih stići ove godine.

Prema uslovima sporazuma, Ukrajini neće biti dozvoljeno da koristi belgijske avione za napad na ciljeve unutar Rusije.

Belgija je obećala avione prošlog oktobra, a Zelenski je rekao da je to prvi put da je preciziran točan broj borbenih aviona F-16 koji će biti isporučeni Ukrajini do 2028.

Zelenski je boravio u Briselu kako bi potpisao dugoročni sporazum o podršci i sigurnosti između Ukrajine i Belgije, za koji je rekao da je ove godine vrijedan 977 milijuna eura. Prema sporazumu, Belgija će osigurati opremu za zračne snage i obranu, pomorsku sigurnost, čišćenje mina, vojnu obuku i municiju.

Sporazum se dotiče jačanja sankcija Rusiji, pravde, kompenzacija i ekonomskog oporavka. Dvije strane će također produbiti saradnju na obavještajnoj sigurnosti, sajber sigurnosti i borbi protiv dezinformacija.

Posjeta Zelenskog Briselu uslijedila je nakon sastanka u Španjolskoj  u ponedjeljak, na kojem je premijer Pedro Sánchez obećao milijardu eura vojne pomoći Ukrajini u decenijskom obrambenom sporazumu za koji Madrid kaže da će ojačati ukrajinsku protuzračnu odbranu, prenosi N1.

Vijesti iz svijeta


THOMAS CROOKS

Pametan, povučen i navodno loš strijelac. Tko je mladić koji je pucao na Trumpa

Mnogo je pitanja o tome zašto se Thomas Crooks pretvorio u potencijalnog ubojicu predsjedn...

15 Srp 2024

UBOJSTVO U SRBIJI

Užas u Srbiji: Muškarac ubio susjede, u tijeku je potraga

Poslije požara, kako prenose mediji, došlo je do svađe, a osumnjičeni je zatim ubio bračni...

15 Srp 2024

VOJNA VJEŽBA

Armenija i Amerika započele sa zajedničkim vojnim vježbama

ARMENIJA i SAD započeli su danas zajedničke vojne vježbe u Armeniji, priopćilo je armensko minist...

15 Srp 2024