Dnevni.ba - PRELOADER

Bidenova administracija ukida zabranu američkog oružja ukrajinskoj brigadi Azov

11 Lip 2024


Bidenova administracija ukida zabranu američkog oružja ukrajinskoj brigadi Azov
State Department

Bidenova administracija ukinut će zabranu da kontroverznoj ukrajinskoj vojnoj jedinici dozvoli korištenje američkog oružja, javio je Washington Post pozivajući se na zvaničnike State Departmenta.

State Department ukinuo je deceniju staru zabranu brigadi Azov da koristi američku obuku i oružje nakon što nova analiza nije pronašla dokaze o kršenju ljudskih prava od strane te jedinice, javio je Post.

- Nakon temeljnog pregleda, ukrajinska 12. brigada specijalnih snaga Azov prošla je provjeru na osnovu Leahy zakona koju je izvršio State Department - navodi se u saopćenju State Departmenta do koga su došle novine. State Department nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Zakon Leahy zabranjuje vojnu pomoć SAD stranim jedinicama za koje se utvrdi da su počinile takva kršenja.

Brigada Azov, koji ima krajnje desničarske i ultranacionalističke korijene, dio je ukrajinske Nacionalne garde i evoluirala je iz bataljona koji je formiran 2014. i borio se protiv separatista koje podržava Rusija, a koji su odvojili otcijepljene regije u istočnoj Ukrajini.

Brigada je u Ukrajini proglašena lavovskom zbog odbrane zemlje od ruske invazije, a posebno od grada Mariupolja na jugu zemlje, ali je Kremlj pod čelništvom ruskog predsjednika Vladimira Putina omalovažava, piše Fena.

Vijesti iz svijeta


EU

Charles Michel ima novi plan kako uništiti von der Leyen, otkantao je za večeru, diplomati u nevjerici: ‘Očajan čovjek!‘

Charles Michel smislio je najnoviji plan kako srušiti Ursulu von der Leyen, piše PO...

5 h 5 min

‘MIROVNA MISIJA‘

Svjetska elita okuplja se u Švicarskoj, stižu čak i Putinovi ‘sateliti‘ - i svi imaju isti cilj. Zelenski je oduševljen!

Svjetski čelnici priključit će se ovog vikenda ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom na s...

5 h 12 min

ADENSKI ZALJEV

Huti pogodili teretni brod u Adenskom zaljevu, jedan mornar ranjen

Projektili koje su ispalili jemenski militanti Huti pogodili su u četvrtak teretni brod Verbena k...

7 h 25 min