Dnevni.ba - PRELOADER

Borrell i Várhelyi: U EU nema mjesta za one koji negiraju genocid

10 Srp 2024


Borrell i Várhelyi: U EU nema mjesta za one koji negiraju genocid

Visoki povjerenik Europske unije Josep Borrell i povjerenik EU-a za proširenje Olivér Várhelyi u zajedničkoj izjavi u povodu 29. godišnjice genocida u Srebrenici pozivaju političke čelnike u BiH da odbace retoriku podjela i djeluju istinom, pravdom, povjerenjem i dijalogom. Ujedno poručuju da u EU nema mjesta za one koji negiraju genocid, pokušavaju prekrajati povijest i veličaju ratne zločince. Visokorangirani europski dužnosnici Borrell i Várhelyi napominju i da je genocid, počinjen u Srebrenici prije 29 godina, bio jedan od najmračnijih trenutaka u suvremenoj europskoj povijesti.

- Naša je dužnost odati počast sjećanju na više od 8.300 dječaka i muškaraca koji su sustavno ubijani u brdima oko Srebrenice. Pozivamo čelnike da odbace retoriku podjela i djeluju s istinom, pravdom, povjerenjem i dijalogom, apeliraju Borrell i Várhelyi te ističu da zacjeljivanje rana iz prošlosti zahtijeva priznavanje i poučavanje povijesnih činjenica, odavanje počasti i sjećanje na žrtve, identifikaciju onih koji se još uvijek vode kao nestali i privođenje svih počinitelja pravdi.

- To je ključno za suočavanje s korijenima mržnje koja je dovela do genocida. Moramo zajedno graditi mostove do pomirenja, dodaje se u izjavi. Uz podsjetnik da je u ožujku ove godine Europsko vijeće odobrilo početak pristupnih pregovora BiH s EU-om, oni ukazuju da je to ključna prilika da BiH napreduje u reformama za jačanje demokracije, boljitka i sigurnosti za građane BiH i približavanje zemlje članstvu u EU. 

- Ponavljamo svoju nedvosmislenu opredijeljenost za budućnost BiH u Uniji kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, stoji u izjavi.

BIH


Ranjena žena u teškom stanju nakon incidenta kod Stoca

MOSTAR - Žena koja je ranjena u glavu u subotu 13. srpnja u mjestu Prenj kod Stoca nalazi se u te...

2 h 14 min

BOŠNJAČKE POLITIČKE I INTELEKTUALNE ELITE SE NE MOGU BEZ HRVATA SUPROTSTAVITI VUČIĆU I DODIKU

Odnosi između Bošnjaka i Srba u fazi 'patološke' mržnje

Od održavanja 'svesrpskog sabora' i usvojene Deklaracije o zaštiti svih Srba u regiji, glavne srp...

3 h 13 min

YOKO KAMIKAWA

Japanska šefica diplomatije Yoko Kamikawa dolazi u posjetu BiH

Japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa posjetit će Bosnu i Hercegovinu u sklopu regio...

3 h 55 min