Dnevni.ba - PRELOADER

Charles Michel ima novi plan kako uništiti von der Leyen, otkantao je za večeru, diplomati u nevjerici: ‘Očajan čovjek!‘

14 Lip 2024


Charles Michel ima novi plan kako uništiti von der Leyen, otkantao je za večeru, diplomati u nevjerici: ‘Očajan čovjek!‘
EU

Charles Michel smislio je najnoviji plan kako srušiti Ursulu von der Leyen, piše POLITICO.

Predsjednik Europskog vijeća iznio je ideju čelnicima EU da bi grčki premijer Kyriakos Mitsotakis trebao preuzeti njen posao, izjavilo je za POLITICO čak pet diplomata i dužnosnika koji su htjeli ostati anonimni.

Čini se da bi von der Leyen mogla dobiti drugi mandat, ali to ne sprječava Michela da žustro predlaže alternative.

Diplomati i dužnosnici koji su se povjerili POLITICU tvrde da je ovo očajnički pokušaj Charlesa Michela.

 
"On kao da ima kutiju punu kora od banani koje stalno baca Ursuli pod noge. U najboljem slučaju joj samo zasmeta, u najgorem je potpuno destabilizira", ispričao je za POLITICO jedan dužnosnik EU.

U danima nakon europskih izbora pojavio se konsenzus među 27 šefova država i vlada da bi von der Leyen trebala dobiti drugi mandat i da bi Costa trebao biti novi predsjednik Europskog vijeća (Michelov trenutni posao).

Unatoč tome, Michel i dalje nudi alternative von der Leyen u svojim pripremnim razgovorima s čelnicima EU-a.

Grčki je premijer, spomenimo i to, više puta odbacio mogućnost oko sinekure u Bruxellesu iako to valja uzeti sa zrnom soli jer je riječ o uobičajenom narativu političara koji su uspješni na nacionalnom nivou.

Prema Aristoteliji Peloni, direktorici međunarodnih strateških komunikacija grčkog premijera, Mitsotakis je “više puta isključio da je zainteresiran za bilo koji od najviših poslova u Bruxellesu. I rekao je jasno i glasno. On 100 posto podržava Ursulu von der Leyen za predsjednicu Komisije kao što je to činio od samog početka.”

No, jedan od dužnosnika staje u obranu Michela.

 
"Normalno je da testira teren", poručuje za POLITICO.

Neki tvrde da će Michelova stalna potreba za osvetom spriječiti svaku nadu u brzi dogovor oko predsjednice ili predsjednika Europske komisije.

Michel je zadužen za vođenje političkog dogovora među europskim čelnicima o imenovanju čelnika Europske komisije, Europskog vijeća, Europskog parlamenta i vanjskopolitičkog ogranka EU-a, a prvi bi se nacrti tog dogovora trebali riješiti na večeri briselskih čelnika u ponedjeljak. Europska komisija u četvrtak je prioćila da von der Leyen poziv na večeru još nije dobila, prenosi jutarnji.hr.

Vijesti iz svijeta


UKRAJINA

Napori mobilizacije jačaju u Ukrajini uprkos posrnulom entuzijazmu

Ugledavši vojnu patrolu kako dijeli pozive na periferiji Kijeva, jedan se čovjek ušuljao u obližn...

1 h 1 min

JOE BIDEN

Biden traži od Amerikanaca da 'ohlade' nakon pucnjave na Trumpa

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden obratio se naciji iz Ovalnog ureda Bijele kuće u nedjelj...

1 h 29 min

THOMAS MATTHEW CROOKS

Novi detalji o atentatoru: ‘Bio je štreber, ali nije bio jezivi čudak‘; Kolega: ‘Sjedio je sam, revno nosio masku...‘

Mladića koji je pucao na Donalda Trumpa na skupu u Butleru u Pennsylvaniji, njegovi bivši ...

2 h 0 min