Dnevni.ba - PRELOADER

Cigarete poskupile, šverceri trljaju ruke

09 Srp 2024


Cigarete poskupile, šverceri trljaju ruke
Cvijeta crno tržište

Početkom ožujka pušače u Bosni i Hercegovini dočekao je val poskupljenja duhanskih proizvoda. 

Međutim to nije bilo sve od vlasti u našoj zemlji, pa je Uprava za neizravno oporezivanje objavila informaciju o novom, koje je na snagu stupilo s početkom ovoga mjeseca. Ali i s poskupljenjem, građani se ne odriču ovog luksuza. 

U trgovini u kojoj smo razgovarali s trgovkinjom, kazali su nam kako se pušači i ne žale, jer jednostavno se cigareta ne mogu i ne žele odreći. Jedna kutija je od 1. srpnja skuplja za 20 pfeninga.

 

Poskupljenje od 10 KM mjesečno

Na mjesečnoj razini je to poskupljenje od minimalno 10 maraka. To važi za one koji puše kutiju cigareta dnevno. Tijekom pet minulih godina nije se mijenjala legislativa u smislu opterećenja po kutiji cigareta, za pretpostaviti je da su inflatorna kretanja razlog rasta cijena cigareta.

- Kompanija Filip Moris Sarajeva dostavila je 30. svibnja nove maloprodajne cijene za 22 vrste cigareta i 17 drugih proizvoda, koje su stupile na snagu. Sličan korak poduzela je i kompanija TDA iz Sarajeva. Ova firma je 14. lipnja poslala nove cijene za 44 proizvoda. One će biti primijenjene od 15. ovoga mjeseca, navodi Darjana Maglov iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Ovaj potez bez sumnje će potaknuti dodatnu prodaju na crnom tržištu, koje u našoj zemlji neminovno postoji, te je i dalje izuzetno veliko i premašuje 35 posto. To je jedan od ključnih nalaza istraživanja koje je u BiH sproveo IPSOS.

U zaključcima istraživanja koje rađeno od 18. studenog do 22. prosinca 2023., na nacionalno reprezentativnom uzorku stanovništva BiH starijih od 19 godina se navodi da bez obzira na snažni angažman državnih agencija za provedbu zakona bh. tržištem i dalje dominiraju šverceri cigareta, a pogotovo rezanog duhana.

 

Poražavajući podaci 

Istraživanje pokazuje da je na tržištu BiH primijećena velika indikacija rasta potrošnje ilegalnih cigareta jer volumen ilegalnih cigareta je u godini dana narastao više od četiri puta.

- Ilegalne cigarete koje su zabilježene na našem tržištu su cigarete s markicom iz Kosova ili na cigarete potpuno bez porezne markice. Ovo ukazuje da šverceri i dalje aktivno djeluju i nalaze različite kanale bez obzira na kontinuirane aktivnosti državnih agencija (prvenstveno SIPA, UIO i GP) u suzbijanju kriminala, šverca i crnog tržišta, stoji u zaključku.

Ono što je također zanimljivo u IPSOS-ovom istraživanju je to da se navodi da se prosječna cijena nelegalnih cigareta približava cijeni legalnih cigareta i iznosi 4,3 KM. Također se ističe da je na tržištu BiH iznimno velika potrošnja ilegalnog rezanog duhana koja u ukupnoj potrošnji duhanskih proizvoda iznimno visokih 30,9 posto.

Unatoč poražavajućim nalazima istraživanja, procjenjuje da je u 2023. ukupna potrošnja ilegalnog rezanog duhana bila 2.019 tona, što je 11 posto manje nego u 2022., to je i dalje 13 posto više u odnosu na 2021. i skoro 23 posto više u odnosu na 2020. godinu. Ono što posebno zabrinjava je da kada je rezani duhan u pitanju, prema udjelu među pušačima rezanog duhana, njih 97 posto se odlučuje za ilegalni rezani duhan.

M. K.

Vijesti


PREKRŠEN POSLOVNIK

Skupština HNŽ-a krije nepravilnosti?

Trećina zastupnika u Skupštini HNŽ-a prije određenog vremena potpisala je i predala inicij...

9 min

U Neumu predstavljanje projekta projekt 'Obuka za zapošljavanje u turističko-ugostiteljskom sektoru u Hercegovini'

U Neumu, u Galeriji Grand Hotela, u utorak s početkom u 12.30 sati, predstaviti će se projekt 'Ob...

18 min

MINISTRICA POZDER POTPISALA UGOVORE S NAČELNIKOM JURKOVIĆEM

Sredstva za šetnicu u Neumu i projekt za unapređenje zaštite okoliša

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder u Neumu je s načelnikom općine Dragan...

43 min