Dnevni.ba - PRELOADER

Čović zakasnio s resetiranjem HDZ-a BiH

15 Svi 2024


Čović zakasnio s resetiranjem HDZ-a BiH
Lista trulih podružnica se galopirajuće širi

Krivac je što se svjesno okružio ulizicama i potkapacitiranim suradnicima, a korupcija i nepotizam odavno su 'uvedeni' kao stil djelovanja

 

Dragana Čovića se u HDZ-u BiH za sve pita. On diktatorski kontrolira stranku, kreira političke smjerove, kadrovsku križaljku, financijske vratolomije. Godinama je Čović uživao u statusu nedodirljivog božanstva, najbliži suradnici su mu klimali glavom, a članstvo klicalo i ljubilo cipele. Izgledalo je u HDZ-u BiH gotovo pa sve idealno posloženo, stranka je po vertikali funkcionirala “na dugme”. 

Ipak, u zadnje vrijeme HDZ BiH nešto maligno nagriza. Čovićeva stranka više nije tako omiljena u hrvatskom puku, a i šef djeluje iznenađujuće pogubljen, potrošen i nemoćan. 

Trulo iznutra

Zanimljivo je da HDZ BiH ne urušavaju svojom alternativom hrvatske oporbene stranke, ona je oboljela iznutra. Svađe oko prokletih novaca i fotelja, kriminal, korupcija i nepotizam dobrano su zatrovali zdravo tkivo HDZ-a BiH. 

Dugo se od javnosti i članstva skrivao sunovrat stranke, u fokus se perfidno gurao famozni Izborni zakon i promicanje europskih vrijednosti, nekakva  lažna povijesna uloga HDZ-a BiH i Dragana Čovića u borbi za hrvatske nacionalne interese.  

Sve je u zadnje vrijeme ogoljeno, najjača Hrvatska stranka je na rubu provalije. Članstvo je zavađeno, podijeljeno i zbunjeno, a u mnogim stranačkim utvrdama iz HDZ-a BiH su nastale nove konkurentske stranke.  

Da je dogorjelo do nokata govori i nekada nezamisliva činjenica da pojedini mediji i lojalni novinari skloni HDZ-u BiH i Draganu Čoviću, zvone na uzbunu i najavljuju “inventuru u stranci”. Nebitno je li Čović osobno spustio tu smjernicu ili su mediji došli do te vrlo ozbiljne informacije svojim istraživačkim radom. 

Sapun i dezodorans

Posve je razvidno kako se u HDZ-u BiH sprema “sapun i dezodorans”. Ali, mnogi tvrde da je Dragan Čović zakasnio jer su metastaze zahvatile HDZ BiH od vrha do lokalnih podružnica koje su i najosjetljiviji dijelovi stranke.  

Za početak najavljuje se inventura u Livnu, Čapljini, Žepču i Širokom Brijegu. U tim sredinama je nužna hitna intervencija jer tamo prijeti totalna demontaža HDZ-a BiH.      

Podsjećamo, u Livnu je na zadnjim izborima pobijedio Darko Čondrić, koji je naslijedio Luku Čelana. A slavio je s oko 800 glasova prednosti ispred kandidata HDZ-a 1990. Nediljka Rimca, koji je aktualni ministar zdravstva FBiH.   

U leđa im je opasno puhao Stipo Đapić, neovisni kandidat koji je imao udjel od 22,70 posto te 1755 glasova, što je solidan rezultat. Njegovi glasovi mogli su presuditi tadašnjeg gradonačelnika Livna.
Gradonačelnik Čondrić je liječnik koji ima veliki ugled u Livnu, ali pojedini interesni krugovi u HDZ-u BiH dvoje treba li on ponovno biti kandidat ove stranke za gradonačelnika. S druge strane, HDZ 1990 i Hrvatski narodni pomak žele od HDZ-a BiH preoteti poziciju gradonačelnika Livna. Mnogi na tom području vjeruju da je to posve realna opcija. 

Široki, Čapljina, Žepče…

U HDZ-u BiH su uznemireni i zbog sve žešćih sukoba stranačkih frakcija u Širokom Brijegu. Navodno je došlo do raslojavanja u najmanje dvjema stranačkim strujama, a ti su problemi bili vidljivi i prigodom izbora prvog čovjeka Vlade ZHŽ-a. 

Odavno je Čapljina neuralgična točka u HDZ-u BiH. I u gradiću u dolini Neretve bjesni sukob između stranačkih frakcija. Izvori bliski HDZ-u BiH otkrivaju kako je stajalište značajnog dijela tamošnjeg stranačkog vodstva da  kandidat za načelnika ponovno bude Smiljan Vidić, dok je on pak ranije nagovijestio da se povlači s javnih dužnosti. O brutalnom unutarstranačkom sukobu u Žepču se mjesecima govorilo i pisalo.  

HDZ BiH je u tom gradiću na rijeci Bosni totalno popucao. Nesmotrenom politikom i inaćenjem iznjedrili su novu stranku HDS koja je Čovićevoj stranci ozbiljna konkurencija u izboru načelnika Žepča. Ali, vrh HDZ-a BiH mora brinuti omraženost stranke u hrvatskom narodu tog kraja. 

Naravno, glavni i isključivi krivac za agoniju najjače hrvatske stranke je odnarođeni šef Dragan Čović. On se već nekoliko godina ponaša kao salonski, ušminkani lider kojem je paranoično stalo kako će izgledati pred kamerama i s kim će se susresti od hrvatskih ili inozemnih diplomata, a  sukobe i svađe u HDZ-u BiH je uporno ignorirao i gurao pod tepih. 

Njegov kadrovski odabir najbližih suradnika je bio hrđav, katastrofalan. U bespoštednim borbama između stranačkih klanova Čović je redovito stajao na stranu lokalnih korupcionaša i crnolistaša, a degradirao mlađi obrazovani i čestiti potencijal. 

Riba smrdi od glave. Čini se nemoguća misija resetiranja HDZ-a BiH pod palicom lidera, koji je i sam umočen u brojne afere i koji se, kako tvrde  mnogi, nalazi pred vratima famozne američke crne liste. 

Ne treba sumnjati da će Čović žrtvovati “glave” pojedinih lokalnih stranačkih sluga i pokušati zamaskirati trulost stranke, ali to nedvojbeno neće zaustaviti stranačko posrtanje i izliječiti bolest u poodmakloj fazi. J. S.   

BIH


LIDIJA BRADARA

Bradara: Proces imenovanja sudije Ustavnog suda BiH namjerno otežavan i odugovlačen

Predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari (HDZ), kao i potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Ig...

28 Svi 2024

GRADSKO VIJEĆE MOSTARA

Gradsko vijeće Mostara: Kordić i Marić i dalje podijeljeni po pitanju gradnje u središnjoj zoni

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara raspravljalo se o brojnim temama, a ponovno ...

28 Svi 2024

AKCIJA "ESKADRON"

U velikoj akciji u Banjoj Luci ranjen pripadnik SAJ-a, učestvovalo 170 policajaca

U akciji "Eskadron", koja je danas provedana na području Banje Luke, uhapšeno je ukupno 19 osoba,...

28 Svi 2024