Dnevni.ba - PRELOADER

Danas počinje novi udar na džepove Mostaraca

07 Velj 2022


Danas počinje novi udar na džepove Mostaraca

Danas započinje naplata parking u Mostaru. Za početak će to biti naplata na glavnim prometnicama u gradu na kojim odavno postoje aparati za naplatu, a nakon izvjesnog vremena kada se steknu svi uvjeti, krenut će se i s naplatom u kvartovima.

S obzirom na nejasnoće i brone upite građana, Javno poduzeće Mo parking nedavno je objavilo informacije o načinu naplate, budućem poslovanju i organizaciji.

Nedjeljom i praznicima parking se neće naplaćivati, dok će naplata subotom trajati do 15 sati. Radnim danima naplata će se vršiti u vremenu od 7 do 18 sati i to će “ostati na snazi” do kraja ožujka, kada će se krenuti s naplatom sve do 21 sat.

Nakon kupovine karte na parking aparatu, korisnici su dužni kartu istaknuti na unutarnjoj strani prednjeg vjetrobranskog stakla. Karta mora biti okrenuta prema prednjoj strani vozila.

Više načina plaćanja

Korisnici će također moći telefonom poslati registarske oznake na broj 0838801(Zona 1) i broj 0838802 (Zona 2), te nakon slanja SMS-a, primiti poruku potvrde o kupovini na kojoj će biti istaknute sve informacije za kupljenu satnu kartu.

Ista se može produžiti ponovnim slanjem SMS-a, no samo u slučaju kupovine satnih karata. Korisnici koji koriste satne karte maksimalno će se moći zadržati dva sata. U Zoni 2, korisnici parkinga koji koriste satne karte mogu se maksimalno zadržati četiri sata. Nakon kupovine satne ili dnevne karte SMS-om, korisnici nisu dužni ništa istaknuti na vjetrobransko staklo, ali moraju sačuvati poruku u svome telefonu.

Korisnici na pametne telefone mogu preuzeti aplikaciju Mostar Parkinga putem koje također mogu plaćati satne ili dnevne karte. U aplikaciji je omogućena kupovina putem SMS-a ili bankovnih kartica. Dnevne karte vrijede tačno 24 sata.

Povlaštena karta je mogućnost za sve građane Mostara da po posebnim uvjetima koriste javnu površinu u odnosu na sve ostale. Povlaštene karte ne osiguravaju slobodno parking mjesto za korisnike i izdaju se u trajanju od mjesec ili godinu dana. Korisnici parkinga za kupovinu prve povlaštene karte, moraju doći u urede Mostar Parkinga, te uz popunjavanje obrasca, donijeti i dokumentaciju istaknutu na tablici ispod.

Naknadno produženje povlaštene karte će se moći obaviti bez dolaska u prostorije poduzeća, a detaljne upute za naknadno produženje korisnici će dobijati uz račun nakon kupovine prve povlaštene karte.

Povlaštene karte su vezane za registracijske oznake, te jedan korisnik može kupiti više povlaštenih karata, ovisno o broju vozila kojima želi osigurati nesmetani parking.

Mjesečne i godišnje parking karte kupljene u Zoni 1 vrijede za parkirališta u Zoni 1 i Zoni 2, dok mjesečne i godišnje karte kupljene u Zoni 2 vrijede isključivo za parkirališta u Zoni 2.

Povlaštene parking karte u Zoni 1 mogu kupiti stanari unutar ove zone, pravne i fizičke osobe, obrtnici te osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost. Korisnici koji žele povlaštenu kartu u Zoni 1, a ne spadaju u spomenute grupe mogu kupiti komercijalnu kartu za Zonu 1.

Povlaštene mjesečne i godišnje karte u Zoni 2 mogu kupiti stanari unutar ove zone, pravne i fizičke osobe i obrtnici, kao i stanari izvan zone naplate sa prebivalištem u Mostaru. Korisnici povlaštenih parking karata za Zonu 2, dužni su za parkiranje u Zoni 1 kupiti satne ili dnevne parking karte.

Posebne grupe korisnika su fizičke stanari koji su umirovljenici i primaju mirovinu u iznosu koji nije viši od iznosa najniže mirovine, kao i roditelji šehida ili poginulih branitelja, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata i neratni invalidi s invaliditetom od 70 posto s ortopedskim dodatkom kao i osobe sa invaliditetom od 80 posto i više.

Pripadnici posebnih grupa za povlaštene karte mogu kupiti karte unutar zone u kojoj su nastanjeni ili samo u drugoj zoni. Korisnici povlaštenih karata za posebne grupe koriste obična parking mjesta.

Nakon kupovine mjesečne ili godišnje parking karte, korisnici usluga dužni su sačuvati račun o kupovini. Korisnicima se neće izdavati naljepnice za automobile, a kontrolori će nakon početka naplate skenirati oznake automobile, te ako je korisnik kupio povlaštenu kartu, kontrolor će iz sustava dobiti informaciju o posjedovanju iste.

Kontrolori će prilikom parkiranja obavljati prvi opažaj i provjeravati imaju li korisnici već plaćenu parking kartu. Rezervacija parking mjesta korisnicima osigurava parking mjesto na odabranoj lokaciji u trajanju od minimalno šest mjeseci do godine dana.

Popunjavanjem posebnog zahtjeva za rezervaciju, odabrano mjesto će biti označeno registracijskim tablicama korisnika, te će samo automobil s označenim oznakama imati pravo parkiranja na ovom mjestu. Na svakoj ulici se može rezervirati do 10 posto parking mjesta.

Posebni uvjeti za invalide

Osobe s invaliditetom mogu koristiti posebna mjesta, označena žutom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom. Za korištenje vrste mjesta, korisnici su dužni ispravno istaknuti znak pristupačnosti na automobilu koji izdaje MUP. Svi automobili s ispravno istaknutim znakom neće biti provjeravani od strane kontrolora ukoliko su parkirali na posebnim mjestima za vozila osoba s invaliditetom.

Nova gradska vlast regulaciju mirujućeg prometa ranije je isticala kao jedan od prioriteta, međutim donesene odluke, sasvim sigurno će biti nepopularne, s obzirom da će stanovništvo teško podnijeti cijene, posebno uzimajući u obzir posljednja poskupljenja. Uz i onako bezobrazno skupe registracije vozila, cijene parkinga koje će u Mostaru odsad biti kao recimo u Beču, novi su udar na džepove građana.

Podsjećamo, Cijena karata po satu u Zoni 1 iznosi 1,50 KM, a u drugoj zoni jednu marku. Dnevna karta košta 20 u prvoj, te 15 KM u drugoj zoni. Stanari u prvoj zoni mogu kupiti mjesečnu kartu po cijeni od 25, a u drugoj 15 KM, dok su godišnje cijene 225 i 135 KM. Povlaštena karta za fizičke osobe i stanare izvan zone naplate na mjesečnoj razini košta 40 KM, i to samo za Zonu 2, dok je cijena godišnje - 360 KM. Komercijalna mjesečna karta iznosi 150 KM u Zoni 1, te 100 maraka u Zoni 2.

H. Ž.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

16 h 8 min

U novom broju donosimo

Novi broj

19 Lip 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

18 Lip 2024