Dnevni.ba - PRELOADER

Denis Bećirović i Benjamina Karić stavili na kocku političke karijere

07 Lip 2024


Denis Bećirović i Benjamina Karić stavili na kocku političke karijere
Šurovanje s nacionalistima

Godina i pol od zadnjih parlamentarnih izbora prošla je turbulentno za SDP i dvije perjanice te stranke, Denisa Bećirovića, potpredsjednika SDP-a i bošnjačkog člana Predsjedništva, te Benjaminu Karić, gradonačelnicu Sarajeva. 

Bećirovića je u Predsjedništvo proguralo 11 političkih stranaka, tada okupljenih oko sarajevske Trojke, dok je Karić postala prva dama glavnog grada političkom 'sadakom' nakon što su sarajevski nacionalisti posramili Bogića Bogićevića i na jedan vrlo ružan način uništili njegovu kandidaturu i nagrdili ugled navodno omiljenom sugrađaninu. 

Šurovanje s nacionalistima

Iako do novih Općih izbora i isteka mandata ima skoro dvije i pol godine s velikom dozom pouzdanosti i vrećom argumenata se može ustvrditi kako su i Denis Bećirović i Benjamina Karić ogromno političko razočarenje. 

Oni nisu očekivano osvježenje i stabilizirajući politički čimbenik. Dapače, bošnjački  član Predsjedništva i gradonačelnica Sarajeva su generatori nereda, svađa i stvaranja jedne ružnije političke slike. Odmetnuli su se od politika Trojke i SDP-a i solistički, svatko na svojoj razini, počinili nekoliko neshvatljivih gafova. 

I Bećirović i Karić su šurovali s desnim, nacionalističko-vjerskim snagama pa se  često stvarao dojam kako provode politiku SDA i Islamske zajednice a ne lijevo-liberalnih centara.  

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je uglavnom prešućivao krupne incidente 'odmetnutih' uzdanica Denisa Bećirovića i Benjamine Karić, međutim ne treba sumnjati da je šef SDP-a debelo podvlačio i memorirao sve njihove escapade. 

Podsjećamo, Bećirović se iznenađujuće usprotivio imenovanju svog 'druga', Vojina Mijatovića za ministra unutarnjih poslova FBiH. Pod plaštom lažnog patriotizma postavio se kao glasnogovornik u sluga Bakirove 'duboke države'. 

Potom je na zaprepaštenje Nermina Nikšića i vrha SDP-a ustoličio Zlatka Lagumdžiju za veleposlanika u UN-u. Dobro upućeni su raskrinkali pozadinu i ponudili da je to bilo na molbu i sugestiju reisa Kavazovića, poglavara Islamske zajednice u BiH.  

I napokon, Denis Bećirović je zabio nož u leđa Trojci i SDP-u pismom i pozivom 'patriotama' da ne glasuju za izbor Marina Vukoje za suca Ustavnog suda BiH. Kao što je poznato epilog je da se Bećirović osramotio i da je njegove naputke slijedio samo zastupnik Damir Mašić.   

'Ponosna Sarajka'

'Ponosna Sarajka' kako posprdno u glavnom gradu 'tepaju' Benjamini Karić je gradonačelnica postala zahvaljujući političkoj sadaci nakon što je miniran izbor Bogića Bogićevića na tu dužnost. 

Ugledni intelektualac, Dragan Markovina je sjajno primijetio da je Benjamina “najbolji dokaz koliko nam je na čelu glavnog grada Bosne i Hercegovine trebao jedan Bogić”. No, gradonačelnicu ništa ne zaustavlja: ona želi još jedan mandat u istom uredu! Podugačka je lista  njezinih krimena i političkog zastranjivanja. 

Užasno je njezino radikalno odbijanje da se na spomen ploči na Kazanima gdje su zvjerski pobijeni srpski civili promijeni tekst i jasno navede tko je počinio zločin.  Benjamina Karić je odbila i promijeniti tekst na Vijećnici gdje na ploči stoji da su tu prevažnu knjižnicu zapalili 'srpski zločinci'.  

Još odzvanja njezin gaf oko Božića i 'kalendara'. Gradonačelnica s napadnim i neiskrenim osmijehom uopće ne komunicira sa svojim zamjenicima, ali zato revnosno osluškuje i provodi ideje svoje savjetnice iz SDA, inače sestre poznatog pjevača Merlina. 

Kockanje 

Vrijeme će pokazati što će o solističkim rolama Denisa Bećirovića i Benjamine Karić kazati vrh SDP-a. Međutim, nedvojbeno je da su oni svoje političke karijere stavili na kocku. Eventualno novu kandidaturu Bećirovića neće više podržati Trojka sa svojim satelitima, a gradonačelnicu Karić i njezine ambicije udavit će SDA i vjerojatno Sebija Izetbegović. S vragom je tikve sadila, od vražje politike će i skončati.

BIH


OPASNA SITUACIJA

NATO-a upozorava na neprijateljske aktivnosti Rusije. Na udaru i BiH

Saveznici u NATO-u usvojit će niz mjera kako bi se zaštitili od neprijateljskih ruskih akt...

35 min

UŽAS

Novi detalji: Beba pronađena u kontejneru u Bugojnu rođena živa, traži se majka

Slučaj koji je potresao javnost u Bosni i Hercegovini, kada je mrtva novorođena beba pronađena u ...

1 h 42 min

POSJETIO TVORNICU IGMAN KONJIC

Helez: Žitelji BiH trebaju biti mirni i sigurni

Žitelji BiH trebaju biti potpuno mirni, stabilni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH, poruč...

2 h 34 min