Dnevni.ba - PRELOADER

Dostigao Izetbegovića: Amerikanci su Čovića obilježili kao vođu s kojim ne mogu surađivati

21 Svi 2024


Dostigao Izetbegovića: Amerikanci su Čovića obilježili kao vođu s kojim ne mogu surađivati
Naivnost

Čović se nikada nije razdvojio od antizapadne i separatističke Dodikove politike

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy se ovih dana ponovno osvrnuo na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića.  

Ne oprašta mu blokade oko plinskog projekta Južna interkonekcija, kojim Amerika želi otrgnuti  BiH iz ruskih kandži i ovisnosti o njezinom plinu. Veleposlanik Murphy optužuje Čovića da ne govori istinu kada tvrdi da samo želi zaštiti interese Hrvata.

-Mi želimo da BiH ne zavisi od energenata iz Rusije. Znamo šta Rusija radi kada ima potpunu kontrolu nad snadbjevanjima energentima. Oni to koriste za ucjenjivanje. U današnjem geopolitičkom svijetu daleko smo prošli to vrijeme da to treba bude slučaj. Također, važno je i iz praktičnih razloga. Otvorit će nova radna mjesta. Pomaže kompanijama da se razvijaju i rastu. Dragan Čović blokira to. On kaže da pokušava da pomogne Hrvatima, ali on u ovom slučaju to ne radi uopće, pojasnio je Murphy.

Čović poput Izetbegovića

Međutim, drugi krimen kojega Vlada SAD-a spočitava Čoviću je daleko opasniji i doima se kako se čelnika HDZ-a BiH polako pribija uza zid. Stožerniku Zapad sve manje vjeruje i njegovoj politici dvostrukog namigivanja, poput Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, polako dolazi “sudnji dan”. Naime, američki predstavnik u BiH je ovaj put ukorio Dragana Čovića i zbog njegove šutnje o antidejtonskim potezima njegovog partnera i prijatelja Milorada Dodika. Amerikanci ne kriju razočarenje Čovićevim prešutnim odobravanjima Dodikovih opasnih poteza i nedopustive  retorike.   

- Kako bi Federacija efikasno funkcionirala treba vam efikasno bošnjačko-hrvatsko partnerstvo. Bilo je nešto što se raspalo i to se treba obnoviti. Željeli bismo da se dogodi da Dragan Čović jasnije i direktnije govori o nekim antidejtonskim problemima, kao što je retorika i drugo djelovanje Dodika. Mi smo mu to rekli. To je razočarenje da to nije uradio, poručio je veleposlanik Murphy.

Američke diplomate ne istupaju često u javnosti ako nisu dobro pripremljeni i ne  bez bitnog povoda. Konflikti najveće svjetske sile s Draganom Čovićem postaju vrlo  uznemirujući. 

Čelnik HDZ-a BiH se nedopustivo tvrdoglavo upušta u opaku avanturu i uvlači hrvatski narod u konflikt s naprednim svijetom.  Čović je sada zapravo kod Amerikanaca u statusu kakvog je Washington dodijelio lideru SDA Bakiru Izetbegoviću.  

Oni su obilježeni kao političari s kojima je nemoguće praviti dogovore i kompromise. Jednom riječju, Izetbegović i Čović su nepoželjni sugovornici za Ameriku. O ovome  vrlo ozbiljnom problem se netko od Hrvata mora žurno pozabaviti.  

Postoji li hrvatska oporba?

Neshvatljivo je da se čelnici hrvatskih oporbenih stranaka ponašaju dosta pasivno i neutralno oko incidenata čelnika HNS-a i da to pitanje nisu otvorili na tijelima te nevladine organizacije. 

Morali su Čovića prisiliti da baš HNS najoštrije osudi i monstruozne nebuloze predsjednika RS-a Milorada Dodika kako ogromna većina Hrvata podržava zločine nad Srbima, jer se tobože veoma mali broj ogradio od toga da je u Jasenovcu ustaška NDH likvidirala nestvarnih 700.000 Srba.   

Jer, ako Čović zanijemi kada Milorad Dodik bestidno, fašistički usklikne kako su Hrvati genocidan narod, onda se ne može dalje. 

Šutio je i u prošlosti kada je Dodik orgijao po Beogradu, Novom Sadu, Gradišci i slao  monstruozne bljuvotine na račun hrvatskog naroda i njegove matice Hrvatske. 

Da je imao trunke savjesti i obraza Dragan Čović je Dodiku morao opaliti pljusku za genocidno etničko čišćenje 200 tisuća Hrvata od strane iste vojske i policije koji su genocidno satrali 8 tisuća Bošnjaka u Srebrenici.      

“Vrijeme je Dragane”, ili se konačno oglasi i razvedi od Dodika ili idi!  

J. S. 

 

BIH


OPASNA SITUACIJA

NATO-a upozorava na neprijateljske aktivnosti Rusije. Na udaru i BiH

Saveznici u NATO-u usvojit će niz mjera kako bi se zaštitili od neprijateljskih ruskih akt...

1 h 17 min

UŽAS

Novi detalji: Beba pronađena u kontejneru u Bugojnu rođena živa, traži se majka

Slučaj koji je potresao javnost u Bosni i Hercegovini, kada je mrtva novorođena beba pronađena u ...

2 h 23 min

POSJETIO TVORNICU IGMAN KONJIC

Helez: Žitelji BiH trebaju biti mirni i sigurni

Žitelji BiH trebaju biti potpuno mirni, stabilni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH, poruč...

3 h 15 min