Dnevni.ba - PRELOADER

Drugi najveći vrh na svijetu uzeo još jednu žrtvu: ‘To je divlja planina koja te nastoji ubiti‘

19 Sij 2021


Drugi najveći vrh na svijetu uzeo još jednu žrtvu: ‘To je divlja planina koja te nastoji ubiti‘

Američkog planinara koji je nestao u blizini K2, druge najviše planine na svijetu, pronašla je u planinskom lancu Karakorum u sjevernom Pakistanu posada vojnog helikoptera, javljaju u utorak agencije.

Pakistanski vojni tim uočio je iz helikoptera tijelo Alexa Goldfarba Rumyantzeva u ponedjeljak, nakon intenzivne akcije potrage i spašavanja počete dan ranije, priopćilo je Pakistansko alpinističko društvo (ACP).

To je druga pogibija stranog penjača u tom visokom gorju u manje u tjedan dana.

"Tijelo rusko-američkog planinara Alexa Goldfarba pronašao je pakistanski vojni tim na 6209 metara visokoj planini Pastore Peak", kazao je Karar Haidri, glasnogovornik ACP-a.

Pretpostavlja se da se penjač sunovratio s planine, dodaje Haidri. 

Goldfarb i mađarski alpinist Zoltan Szlanko su se planirali aklimatizirati na Pastore Peaku, laganom trekking vrhu smještenom između baznih logora za K2 (8611m) i 8047 metara visokog Broad Peaka.

Bili su dio mađarske ekspedicije Magyar Expedicios čiji je cilj bio osvajanje Broada Peaka zimi te bez pomoći boca s kisikom i nosača.

Broad Peak još uvijek ne bilježi zimski uspon.

Alpinistički dvojac se na usponu na Pastore Peak suočio s ekstremnim vremenskim prilikama te se Szlanko odlučio vratiti, dok je Goldfarb nastavio solo uspon.

Nakon što se nije vratio do nedjelje, Szlanko je alarmirao ACP i pridružio se potrazi.

Goldfarb je liječnik i predavač na Harvardu, u Bostonu, a volontirao je u liječenju covid-19 pacijenata od samog početka pandemije, kazao je njegov sin Levi Goldfarb.

“Penjanje je smatrao lijepim. Za njega je to bilo oslobađajuće iskustvo jer u visokom gorju nije važno da li si liječnik, odvjetnik ili čak i lopov. Sve te naljepnice nisu više važne i potpuno ste ogoljeni jer tada igrate po sasvim novim pravilima. Stekao je divna prijateljstva na planinama, spašavao je živote i  sebe i to je činio putujući svijetom", opisao je Levi svog oca.

Nekoliko dana prije njega smrtno je na Karakorumu stradao španjolski alpinist svjetskog glasa Sergio Mongote nakon pada u lednu pukotinu kada je silazio u bazni logor na K2.

Poginuo je isti dan kada je nepalski tim alpinista ispisao novu stranicu alpinizma i ostvario zimski uspon na tu izuzetno tešku planinu. Stotine vrhunskih alpinista iz Europe i SAD-a to je pokušalo učiniti, ali se K2 pokazao neumoljivim 8000-njakom.

Ili kako je to rekao američki alpinist Gerorge Bell: "To je divlja planina koja te nastoji ubiti".

Godine 2008. na K2 je poginulo 11 alpinista.

Nepalski tim od 10 penjača predvodio je Nimsdai Purja, a na vrh su svi stupili zajedno u isto vrijeme. Nepalski vodiči, najčešće iz naroda Šerpa, neizostavni su i nezamjenjivi članovi stranih ekspedicija.

"Desetljećima Nepalci pomažu stranim penjačima u usponima na himalajske vrhove, ali nikada nismo dobili priznanje koje zaslužujemo", kazao je Kami Rita koji se na Mount Everst popeo čak 24 puta.

Hina

Lifestyle


PREKID

3 lekcije koje naučite nakon loše ljubavne veze

Prekidi, budimo iskreni, nikada nisu jednostavni. Čak ni kada se vi nalazite na toj strani koja ...

6 h 6 min

LJUBAVNI PAR

Evo na šta muškarci i žene najviše padaju

Privlačnost vam možda izgleda kao jednostavan pojam i logična stvar kada vam se neko dopada, ali ...

27 Svi 2024

BEBA

Zašto bebe plaču i kako im pomoći

Bebe plaču i to je jedan od osnovnih načina na koji komuniciraju. Međutim, kada plač ne prestaje ...

27 Svi 2024