Dnevni.ba - PRELOADER

Ericsson gasi 1200 radnih mjesta u matičnoj Švedskoj

25 Ožu 2024


Ericsson gasi 1200 radnih mjesta u matičnoj Švedskoj
Slaba potražnja

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson objavio je danas da će otpustiti oko 1200 zaposlenika u matičnoj Švedskoj kako bi smanjio troškove u razdoblju slabljenja potražnje.

Financijski direktor Carl Mellander rekao je krajem siječnja da planiraju smanjivati troškove i u ovoj godini, dodajući da bi mjere mogle uključivati i otkaze.

Krenuli razgovori sa sindikatima, tvrdi Ericsson
"Pomno ćemo proučiti sve troškove i nastaviti s prilagodbom dimenzija poslovanja u skladu s kretanjem tržišta i potražnje", rekao je tada Mellander i dodao da još nisu utvrdili koliko će radnika otpustiti ni koliki iznos planiraju uštedjeti.

Potvrdili su prognozu o "izazovnom" tržištu mobilnih mreža u 2024., ukazujući na kontinuirano smanjenje obujma prodaje, i objavili da će u Švedskoj ugasiti oko 1200 radnih mjesta. 

"Kompanija je pokrenula razgovore sa sindikatima", naveli su, dodajući da će tijekom godine nastaviti s inicijativama koje bi trebale poboljšati operativnu učinkovitost.

Prije otprilike godinu dana švedska tvrtka bila je najavila da će globalno ugasiti oko 8500 radnih mjesta, uključujući nekih 1400 u matičnoj Švedskoj, podsjeća Reuters.

 
"Očekujemo da će se tržišna nesigurnost protegnuti i na 2024."
Prema podacima iz izvješća o rezultatima poslovanja u 2023. godini, smanjili su broj zaposlenih za 5500, od čega njih oko 500 u Švedskoj.

Dobavljači telekomunikacijske opreme očekuju izazovnu godinu zbog posustajanja prodaje u Sjevernoj Americi i mogućeg sporijeg rasta u Indiji.

"Očekujemo da će se tržišna nesigurnost protegnuti i na 2024., uz daljnji pad tržišta Radio Access Networka (RAN), kada se izuzme Kina, budući da su naši klijenti i dalje oprezni i da se tempo ulaganja u Indiji normalizira", rekao je krajem siječnja izvršni direktor Börje Ekholm.

Švedski proizvođač zaključio je prošlu godinu s neto gubitkom od 26.1 milijardu kruna (gotovo 2.3 milijarde eura), uz stagnaciju prihoda, pod pritiskom slabe prodaje u Sjevernoj Americi, troškova restrukturiranja i otpisa imovine američke tvrtke za komunikacije u oblaku Vonage. U 2022. poslovali su s neto dobiti od 19.1 milijardu kruna, navodi Hina.

TEHNOLOGIJA


IT KONFERENCIJA

IT konferencija 'Vision Days' okupila više od 300 sudionika iz regije i svijeta

Prvo izdanje IT konferencije „Vision Days“ okupilo je u četvrtak u Mostaru najbolje I...

12 h 4 min

UMJETNA INTELIGENCIJA

SAD želi svoju AI sačuvati "svojom": Prihvaćen prijedlog zakona koji bi ograničio izvoz AI

SAD je napravio velik korak prema zakonu koji bi američkoj administraciji olakšao ograničavanje i...

13 h 49 min

VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Tri četvrtine ljudi koristi vještačku inteligenciju na poslu

Korištenje vještačke inteligencije gotovo se udvostručilo u posljednjih šest mjeseci, s tri četvr...

21 Svi 2024