Dnevni.ba - PRELOADER

EU odobrila 303 milijuna eura bespovratnih sredstava za četiri nova infrastrukturna projekta u BiH

04 Srp 2023


EU odobrila 303 milijuna eura bespovratnih sredstava za četiri nova infrastrukturna projekta u BiH

Europska komisija je 30. lipnja objavila novi financijski paket za podršku financiranju 14 vodećih investicijskih projekata u oblasti prometa, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na Zapadnom Balkanu. Među njima su i četiri infrastrukturna projekta koja se realiziraju u Bosni i Hercegovini, a zemlja će dodatno ostvariti korist i od četiri regionalna projekta.

Novi paket vrijedan 2,1 milijardu eura za ubrzanje europske perspektive Zapadnog Balkana

Ukupna vrijednost 14 novih vodećih investicijskih projekata na Zapadnom Balkanu je 2,1 milijardu eura. Taj iznos uključuje bespovratna sredstva EU u vrijednosti 528 milijuna eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih financijskih institucija i doprinose samih zemalja Zapadnog Balkana.

Investicije se realiziraju kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF), koji predstavlja zajedničku financijsku platformu Europske komisije, financijskih organizacija, država članica EU i Norveške s ciljem unapređenja suradnje u investicijama javnog i privatnog sektora u funkciji društveno-ekonomskog razvoja regije i doprinosa europskim integracijama Zapadnog Balkana. Investicijski okvir je glavno financijsko sredstvo za provođenje ambicioznog ekonomskog i investicijskog plana EU za Zapadni Balkan.

Ovo je peti investicijski paket u okviru Ekonomskog i investicijskog plana EU za Zapadni Balkan. Projekti su pripremljeni u bliskoj suradnji s partnerima na Zapadnom Balkanu i međunarodnim financijskim institucijama u cilju ubrzanja europske perspektive regije.

Povjerenik EU za susjedstvo i proširenje, Olivér Várhelyi, je tom prilikom poručio: „Ovim novim investicijskim paketom glasno i jasno poručujemo našim partnerima na Zapadnom Balkanu da je njihova budućnost unutar EU i da ostvarujemo stalni napredak u prevazilaženju postojeće razlike u ekonomskom razvoju. Ovi projekti će doprinijeti boljem povezivanju unutar regije kao i sa EU, dekarbonizaciji i konkurentnosti privatnog sektora u regiji. Koristim priliku da pozovem naše partnere na Zapadnom Balkanu i međunarodne financijske institucije da što prije pokrenu ove projekte kako bi građani i poslovni subjekti u regiji mogli uživati u koristima ovih investicija.“

Više od polovine bespovratne pomoći EU dodijeljeno je BiH

Od ukupno 528 milijuna eura bespovratnih sredstava koliko je EU dodijelila regiji, za Bosnu i Hercegovinu su namijenjena 303 milijuna eura za četiri značajna projekta koji će građanima pružiti konkretne koristi u smislu unapređenja prometa, čiste energije i životne sredine. Ukupna investicija omogućena ovim grantovima, zajedno sa pozajmicama od međunarodnih financijskih institucija, iznosi 788 milijuna eura. Riječ je o sljedeća četiri odobrena projekta:

Putni koridor Vc: Poddionica autoputa Ozimice – Poprikuše

Ovim investicionim projektom će se izgraditi 11,9 km autoputa na Koridoru Vc, od Ozimica do Poprikuša, uključujući 5 tunela i 9 mostova.

Putni koridor Vc: Dionica autoputa Mostar Sjever – Mostar Jug

Ovim investicionim projektom će se izgraditi 14,2 km autoputa na Koridoru Vc, s početkom prije petlje Mostar Sjever i završetkom nakon petlje Mostar Jug.

Projekat unapređenja sistema vodosnabdijevanja u Sarajevu

Cilj ovog projekta je smanjenje gubitaka vode zamjenom ili sanacijom zastarjelih cjevovoda, pumpnih stanica i bunara, čime će se omogućiti poboljšanje postojećih i priključivanje oko 4.000 novih priključaka za domaćinstva. Projekat ima za cilj poboljšanje ukupne efikasnosti vodosnabdijevanja u širem području Kantona Sarajevo.

Sanacija Crpne hidroelektrane Čapljina

Sanacija Crpne HE Čapljina je neophodna kako bi se povećao udio obnovljivih izvora energije i smanjile emisije ugljenika. Projektom će se sanirati oprema Crpne HE Čapljina, čime će se osigurati proizvodni i crpni potencijal za još 15 godina rada.

BiH će ostvariti i dodatnu korist od četiri regionalne investicije

Bosna i Hercegovina će ostvariti dodatnu korist od četiri vodeća regionalna projekta ukupne vrijednosti 944 milijuna eura, od čega EU osigurava 142 milijuna eura u vidu bespovratnih sredstava:

Ø  Program bezbjednog i održivog saobraćaja (SSTP)

Ø  GGF: Promovisanje zelenog kreditiranja na Zapadnom Balkanu (II)

Ø  Održiv pristup financijama za preduzetništvo – SAFE

Ø  Go Digital na Zapadnom Balkanu

EU


EU I BIH

Projekt 'Digitalna Europa': Digitalni most ka europskim standardima

Program Digitalna Europa je program financiranja Europske unije usmjeren na uvođenje digitalne te...

15 Srp 2024

EU I BIH

Projekt Horizon Europe: Dodatni poticaj akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini

Horizon Europe je okvirni program Europske unije usmjeren na istraživanje i inovacije. Cilj je oj...

10 Srp 2024

Mostar postaje izvor ideja za mlade europske poduzetnike/ce

Da Mostar mladima može ponuditi daleko više od turističkih sadržaja potvrđuju i brojne org...

09 Srp 2024