Dnevni.ba - PRELOADER

EU u BiH povodom aktualne političke situacije u BiH

24 Svi 2024


EU u BiH povodom aktualne političke situacije u BiH

Srebrenički genocid je povijesna činjenica utvrđena u sudskim postupcima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine.

Pomirenje se može graditi isključivo na istini, miru i pravdi, te empatiji i poštivanju svih civilnih žrtava. Sama Europska unija utemeljena je na ovim principima nakon Drugog svjetskog rata. Pozivamo lidere u Bosni i Hercegovini da u potpunosti usmjere svoje napore na stvaranje ambijenta pogodnog za pomirenje i reforme nužne za ostvarivanje napretka na evropskom putu.  Građani širom Bosne i Hercegovine žele svjetliju budućnost i zainteresirani su da njihovi lideri iznađu konstruktivne načine za suočavanje s naslijeđem prošlosti.

Ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na „mirno razdruživanje“ Bosne i Hercegovine. To ne vodi nigdje i kreira nedopustive strahove među građanima. Evropska unija je između ostalog i kroz EUFOR nedvosmisleno posvećena suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku i međunarodnom subjektivitetu Bosne i Hercegovine, kao i sigurnom i bezbjednom okruženju.

Zeleno svjetlo Europskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom uslijedilo je nakon reformi koje su rezultat doprinosa svih aktera koalicije na državnom nivou. Reforme su zajednički uspjeh koalicionih stranaka i svih građana Bosne i Hercegovine. Od najveće je važnosti da domaći lideri prate jedini realni put: rad na daljim reformama i napretku na evropskom putu, kao što je najsigurnija garancija buduće stabilnosti i prosperiteta za Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

EU


EU

Charles Michel ima novi plan kako uništiti von der Leyen, otkantao je za večeru, diplomati u nevjerici: ‘Očajan čovjek!‘

Charles Michel smislio je najnoviji plan kako srušiti Ursulu von der Leyen, piše PO...

5 h 49 min

KOMENTAR

Val ekstremne desnice i populista zapljusnuo Europu. Ali neće na vlast. Još

Piše: Dragan Bradvica dragan@dnevni-list.ba   Izbori za Europski parlament su okončani, a nako...

11 Lip 2024

LJEVICA I CENTAR 'ZA', DESNICA IZRIČITO PROTIV

Ljevica i centar 'za', desnica izričito protiv

Priredila: V.S.Herceg mostar@dnevni-list.ba Mnoge njemačke stranke koje sudjeluju na izborima z...

09 Lip 2024