Dnevni.ba - PRELOADER

Europska unija spremna u svakom trenutku otvoriti pregovore s BiH, očekuje se da zemlja ispuni uvjete

28 Svi 2024


Europska unija spremna u svakom trenutku otvoriti pregovore s BiH, očekuje se da zemlja ispuni uvjete
DATUM NIJE DEFINIRAN

EU je pripravna u svakom trenutku otvoriti pristupne pregovore s BiH, no kad će to točno biti ovisi isključivo o bosanskohercegovačkoj strani koja mora provesti dodatne reforme i ispuniti uvjete, poručila je u utorak Valentina Superti koja će biti glavni pregovarač EU, prenosi Hina.

BiH je odlukom Europskog vijeća iz ožujka ove godine dobila suglasnost za otvaranje pristupnih pregovora, no nakon toga je u zemlji došlo do nove političke krize i blokada pa još nije formiran pregovarački tim niti usvojen pregovarački okvir.

Na čekanju je i niz zakona čije je usvajanje Vijeće ultimativno zatražilo, uz odluku da formalno odobri početak pregovora, no bez definiranog datuma.

Ured predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto u utorak je u Sarajevu organizirao konferenciju kako bi se potvrdile obveze koje treba ispuniti.


Superti, koja obnaša dužnost ravnateljice za zapadni Balkan pri Općoj upravi Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju i koja će voditi pregovore s BiH, rekla je kako je jasno da su vrata EU za BiH u cijelosti otvorena, ali je istaknula kako će se proširenje odvijati na temelju zasluga i brzine provedbe reforme kao i usvajanja pravne stečevine Unije.

"Unija je za to spremna u svakom trenutku", izjavila je Superti.

Pozvala je vlasti u BiH da što prije pokažu odgovarajući napredak što će Europskom vijeću omogućiti da utvrdi pregovarački okvir i sazove međuvladinu konferenciju.

Podsjetila je kako su konkretne obveze usvajanje zakona o sudovima, o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, o zaštiti osobnih podataka kao i o kontroli granica, a uz to se mora usvojiti i državni proračun za 2024. što zbog političkih nesporazuma u zemlji još nije učinjeno.

Istaknula je i potrebu za reformama koje bi omogućile BiH uključivanje u Plan rasta za zapadni Balkan.

Borjana Krišto je rekla kako je pred njezinom zemljom povijesna prilika koja se ne smije propustiti, a uvjerena je da se postojeće blokade mogu otkloniti. Pojasnila je kako je u tijeku uspostava pregovaračkog tima kao i izbor glavnog pregovarača u ime BiH priznajući kako "široko decentralizirani" ustroj države usporava sve procese u zemlji pa tako i približavanje članstvu u Uniji.


No ona kaže kako vjeruje da se problemi i na tom planu mogu riješiti uz poštivanje mehanizma koordinacije pri donošenju odluka i ustavne strukture. Istaknula je kako tijekom pregovora očekuje posebnu potporu Hrvatske, ali i drugih zemalja regije koje su ranije otvorile pregovarački proces.

"Svjesna sam da nema prečica niti brzih putova, no uz zajednički rad i jačanje međusobnog povjerenja, uvjerena sam da možemo ostvariti zajedničke ciljeve", rekla je Krišto.

Vladimir Drobnjak, koji je bio glavni pregovarač Hrvatske tijekom pristupnih pregovora, na sarajevskom skupu upozorio je kako u EU znaju baš sve o zemlji s kojom pregovaraju, no pritom je baš Europska komisija, kako je rekao, najbolji prijatelj zemlji s kojom se pregovara.

"To je i politika i diplomacija i pravo i logistika", izjavio je Drobnjak.

Pregovore s EU opisao je kao najsloženiji proces s kojim se jedna država može suočiti, a pritom pregovara cijela zemlja, a ne samo njezini stručni timovi.


Uz sve to, kako je istaknuo, uspješnih pregovora nema bez nacionalnog političkog konsenzusa, a to je bio i ključ uspjeha pregovora koje je vodila Hrvatska.

"U Hrvatskoj uvijek imate prijatelja, a ako treba i savjetnika i mentora", poručio je Drobnjak političarima u BiH.

BIH


SAŠA MAGAZINOVIĆ

U parlamentarnu proceduru upućen prijedlog izmjena Zakona o javnim nabavkama

Prijedlog izmjena zakona o javnim nabavkama upućen je u parlamentarnu proceduru - saopćeno je iz ...

24 min

ELMEDIN KONAKOVIĆ

Konaković: Ministarstvo vanjskih poslova ne odobrava angažman helikoptera

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ne odobrava angažman helikoptera, izjavio je ministar Elmedin K...

30 min

PREKRŠEN POSLOVNIK

Skupština HNŽ-a krije nepravilnosti?

Trećina zastupnika u Skupštini HNŽ-a prije određenog vremena potpisala je i predala inicijativu z...

1 h 17 min