Dnevni.ba - PRELOADER

Federalni parlament treba 'pritisnuti' Ćemana i Palavrić da napuste Ustavni sud BiH

05 Srp 2023


Federalni parlament treba 'pritisnuti' Ćemana i Palavrić da napuste Ustavni sud BiH

Sluđivanje javnosti oko izbora Marina Vukoje, prvorangiranog  kandidata za suca Ustavnog suda BiH se nastavlja i  još je misterija hoće li se uopće i sastajati Povjerenstvo za utvrđivanje prijedloga i dostaviti do četvrtka listu pred zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Dragan Čović i njegov HDZ BiH tvrde da Vukoja nikada nije bio član  njihove stranke, ali ultimativno traže od partnera iz Trojke da se u  Parlament uputi samo ime jednog kandidata, što u ovom trenutku  Konaković, Forto, a poglavito lider SDP-a Nermin Nikšić ne mogu  osigurati.

Problem je neposluh u Nikšićevoj stranci. Naime, članovi  Povjerenstva Damir Mašić i Aner Žuljević cementirali su stav da se u  Zastupnički dom pošalje prijedlog s najmanje dva kandidata i da bi tek u tom slučaju navodno neupitno podržali Vukoju.

Čović se boji prevare

Čović ne želi niti čuti za takvu soluciju, jer smatra da bi bio izigran i  rasplet je i dalje krajnje neizvjestan.

Poznato je da se Bećirović priklonio Bakiru Izetbegoviću, Željku  Komšiću i Semiru Efendiću koji se protive izboru Marina Vukoje za  suca Ustanog suda. Svi oni redom takvim opstrukcijama urušavaju   Ustavni sud koji bi izborom Vukoje imao Veliko vijeće i mogao  odlučivati.

Ovako osakaćen Ustavni sud zapravo ne može pomoći tisućama  ojađenih ljudi koji su svoju pravdu očajnički potražili žalbama pred tom krovnom državnom sudskom instancom.

Denis Bećirović, a poglavito Bakir Izetbegović se ponašaju  neprincipijelno prema Vukoji i kriterijima za izbor sudaca u Ustavni  sud BiH. Tako Izetbegović nedavno izjavi da poznaje Marina Vukoju  iz Parlamenta BiH, kao korektnog čovjeka i savjesnoga činovnika,  ali  naglašava kako se Vukoja ipak nije dokazao u pravosuđu. 

Izetbegovićeva teza da ne može biti smrdljivija.

Što sa Ćemanom i Palavrić?

Pričati o iskustvu Vukoje u pravosuđu i zanijekati da “njegovi”  suci Mirsad Ćeman i Seada Palavrić nikada nisu niti ušli u sudnicu, a  kamoli makar jednom udarili onim fatalnim sudskim čekićom, je  svojstven šanerski đon obraz Bakira Izetbegovića.

Ćeman je bio općinski birokrata u Tešnju, ali i Glavni tajnik SDA, dok je Seada Palavrić bila na poziciji potpredsjednice SDA.

Gdje su tu moral i princip. 

Ako već žele uspostaviti drugačije odnose i kriterije oko izbora  sudaca u Ustani sud BiH, Izetbegović i Bećirović bi prvo morali  počistiti svoje dvorište. Ako dakle iskreno žele ustrajati da suci moraju imati iskustvo u pravosuđu onda bi trebali odmah pokrenuti inicijativu  da federalni parlament, koji bira četiri suca u Ustavni sud BiH, usvoji  zaključak i obveže suce Ćemana i Palavrić da se zbog višeg državnog interesa povuku iz Ustavnog suda. 

Onda bi blokiranje izbora Marina Vukoje i usvajanje novoga Zakona o Ustavnom sudu i imalo smisla. Tako je uradila i Narodna skupština   RS. Ali, naravno, lažne patriote Bakir Izetbegović, Denis Bećirović, Željko Komšić i njihovi poklonici to neće uradiiti.

Njima ne smataju Ćeman i Palavrić, bivši visoki dužnosnici SDA, njima smeta nepodobni hrvatski kandidat. Vjerojatno bi ih sutkinja  Palavrić glatko otpilila, jer je nedavno glasovala protiv priziva Šefika  Džaferovića i Željka Komšića, za razliku od suca Zlatka Kneževića koji je prihvatio odluku “svog” parlamenta, ali bi se na djelu i u praksi demonstrirala politička korektnost Izetbegovića, Bećirović i ostalih   ostrašćenih nacionalista.     

Neizvjesnost

Kod bošnjačkih kvazi patriota u oči bodu dvije krilatice. Kada  Bošnjaci čine zločine onda je to “neka naša budala”. A kada treba  popuniti Ustavni sud s Marinom Vukojom, onda kažu “ma nećemo  više tako stranački”, ali Ćeman i Palavrić neka ostanu.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je sutra u četvrtak. Podsjećamo, HDZ BiH inzistira da samo ime Marina Vukoje bude dostavljeno federalnim zastupnicima.Taj stav podržava i zastupnik NiP-a Rasim Smajlović, dok je Dragan Mioković, NS-ov član Komisije, već izrazio spremnost za "gutanje žabe". Dvojica članova Komisije iz SDP-a, Aner Žuljević i Damir Mašić će imati presudnu ulogu. J. S.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

15 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

13 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

12 Srp 2024