Dnevni.ba - PRELOADER

Forenzičar o nestaloj Danki: ‘Ako identifikacija toliko traje, to upućuje samo na jedno. Ovo nam ne ide na ruku...‘

03 Tra 2024


Forenzičar o nestaloj Danki: ‘Ako identifikacija toliko traje, to upućuje samo na jedno. Ovo nam ne ide na ruku...‘
Nestala djevojčica

Nastavlja se intenzivna potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić koja je nestala prošli utorak u Banjskom Polju kod Bora u Srbiji. Forenzičar Dušan Keckarević vjeruje da policija raspolaže velikim brojem informacija, ali ne pušta ih u javnost. Kako prenosi portal Blic, u ovom slučaju svatko je osumnjičenik.

- Zabrinjava to što je protok vremena velik i ne ide na ruku u pronalaženju djevojčice. Snimka iz Beča, koja prikazuje curicu koja podsjeća na nestalu Danku, samo je ‘zapalila‘ javnost i dala nadu da je ona živa - kaže.

I austrijska policija uključila se u čitav slučaj - tragaju za Rumunjkama koje se vide na snimci, a forenzičar Keckarević tvrdi kako postoje razne metode kojima se može doći do relevantnih podataka o identitetu.

- Iz naših zapažanja da curica sliči Danki i da ima sličan hod, možemo samo zaključiti da odgovara identitetu... Identitet se može utvrditi i preko DNK analize, ali za to nam treba da se djevojčica pronađe... Očigledno je da to traje, a to što traje, vjerojatno upućuje na to da - to nije to, ali da ne trčimo pred rudu - izjavio je Keckarević.

U trenutku kad je djevojčica nestala, s majkom Ivanom Ilić bio je i stariji sin, kojeg, kako kaže, od kobnog dana nije vidjela. Prema riječima forenzičara Keckarevića, postavlja se pitanje je li sin išta zapazio, s obzirom na to da je bio na licu mjesta.

- Pitanje je što brat možda zna i što je vidio. Ovdje nemate nikakvu indikaciju prisustva bilo koje druge osobe - rekao je Keckarević. Smatra i kako je u ovom slučaju neophodno koristiti poligraf.

- U startu su svi osumnjičeni, kad krenete s gomilom hipoteza pa isključujete jednu po jednu, to ima nekog smisla. U ovom slučaju, s i bez pritiska javnosti, policija radi u punom kapacitetu i skuplja većinu informacija koje ni ne dođu do medija. Ne treba javnost odmah osuditi roditelje, naslovi vezani za njih neizbrisivo ih targetiraju.

Iako je majka trudna, to ne znači da treba biti isključena iz istrage. Može se desiti da upravo njezini kontakti mogu dovesti do razrješenja zločina. Apsolutno treba koristiti poligraf, pogotovo za neke nejasnoće ili polutajne. Ne moraju roditelji biti uključeni u slučaj, ali možda neke veze mogu biti - zaključio je Keckarević.

Vijesti iz svijeta


SCHOLZ U PEKINGU

Napeti odnosi Kine i EU

Suradnja između Kine i Njemačke nije rizik, već jamstvo za stabilne veze i prilika za budućnost, ...

2 h 53 min

KONGRES

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

WASHINGTON (FENA) - Zastupnički dom američkog Kongresa razmatrat će pomoć Izraelu i Ukrajini kao ...

3 h 40 min

TAJNA ČETVRTOG LIJEVKA

Nikada u 112-godišnjoj povijesti Titanica nije viđeno nešto slično

U travnju 1912. godine, svijet je svjedočio jednoj od najvećih pomorskih tragedija u povijesti, p...

3 h 54 min