Dnevni.ba - PRELOADER

Francuski kolač s trešnjama

29 Lip 2021


Francuski kolač s trešnjama

Ulazak u sezonu trešanja možete obilježiti pripremom slastice koja će ljubitelje ove voćke oduševiti okusom i lakoćom pripreme. Naravno, to je dobar stari clafoutis, tradicionalni francuski kolač s trešnjama nastao u pokrajini Limousin kojem mnogi ne mogu odoljeti u ovo doba godine.

Sastojci:

– 30 dag trešanja
– 3 velika jaja
– 300 ml mlijeka
– 6 dag šećera
– 6 dag oštrog brašna
– 1 mala žlica maslaca
– prstohvat soli

Priprema:

1. Mikserom izmiješajte jaja sa 6 dag šećera i prstohvatom soli. Dodajte brašno, a zatim i mlijeko pa sve dobro izmiksajte. Ostavite smjesu da miruje 20-tak minuta.

2. Trešnje operite i izvadite iz njih koštice. Keramički protvan za pečenje ili bilo koji deblji metalni protvan premažite malom žlicom maslaca. Na dno protvana poslažite trešnje i prelijte ih pripremljenom smjesom.

3. Stavite protvan u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pecite između 40 i 50 minuta tj. sve dok clafoutis ne poprimi tamniju zlatnožutu boju, piše zadovoljna.hr.

Savjet:

– Clafoutis se tradicionalno jede dok je još topao ili barem mlak, ali ako ne preferirate tople deserte slobodno ga jedite kada se ohladi. Prije serviranja možete ga dekorirati šećerom u prahu.

– Ako mlijeko u receptu zamijenite slatkim vrhnjem (u istoj količini), clafoutis će biti još ukusniji i kremastiji.

– Trešnje i smjesu možete rasporediti i u nekoliko manjih keramičkih kalupa umjesto jednog velikog.

Dobar tek!

GASTRO


Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024

U Hercegovini nikad ranija berba grožđa, a kvaliteta odlična (VIDEO)

ČITLUK – Šire područje Općine Čitluk, odnosno Brotnjo, najveća je vinska regija u Bi...

02 Ruj 2024