Dnevni.ba - PRELOADER

Gradsko vijeće Mostara: Kordić i Marić i dalje podijeljeni po pitanju gradnje u središnjoj zoni

28 Svi 2024


Gradsko vijeće Mostara: Kordić i Marić i dalje podijeljeni po pitanju gradnje u središnjoj zoni
Gradsko vijeće Mostara

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara raspravljalo se o brojnim temama, a ponovno je u središtu zanimanja bio zahtjev Islamske zajednice za gradnju interkulturalnog centra „Mevlana“ u središnjoj gradskoj zoni.

Na konferenciji za novinare mostarski gradonačelnik Mario Kordić ustvrdio je kako spomenuta inicijativa nije dobronamjerna, javlja FENA. 

- O inicijativi mislim da nije bila dobronamjerna, to je predizborna atmosfera i nekakve političke poruke su se kroz to htjele poslati. Nije pristojno, dobro i poželjno na takav način gurati takve inicijative. Što se tiče lokaliteta, mislim da sam puno puta jasno rekao da ne postoje bilo kakvi formalni ni pravni uvjeti za izdavanje bilo kakvih dozvola na tom lokalitetu - rekao je Kordić.

Po njegovim riječima, tu se ne radi ni o kakvim zabranama već o zakonskim procedurama kojih se trebaju pridržavati sve strane, pa tako i vjerske zajednice.

- Ovo što je (Salem) Marić rekao da je jedan od puteva rješavanje središnje zone, sa Mevlanom ili bez nje, to će reći struka kad se i ako izradi regulacijski plan. Meni smeta što je pritisak na tu lokaciju gdje se formalni i pravni uvjeti ne mogu ispuniti. Nekako sam mišljenja da taj pritisak ima drugi motiv, a ne onaj koji se komunicira prema van - smatra mostarski gradonačelnik.

Kordić je kazao kako se o gradnji islamskog centra u Mostaru razgovaralo prije više od deset godina i da su tada nuđena neka dobra rješenja, poput lokacije „Jagnjeta“ i lokacije u Cernici.

- Zašto odjedanput sada i u ovo vrijeme netko pokušava na ovakav način vratiti tu temu na lokaciju na koju se nikakav formalni, pravni, vlasnički, bilo kakav uvjet nije zadovoljio da bi se bilo šta tamo radilo? Tamo je predviđen gradski trg - poručio je Kordić.

Komisija za stručnu ocjenu

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić kazao je kako postoje dva načina da se ovaj problem riješi.

- Podržavam zahtjev Islamske zajednice, ali na način na koji se to treba rješavati u gradu kao što je Mostar, samo dogovorom i sa strukom. Postoje dva načina kako se to može riješiti. Jedan od načina je donošenje regulacijskog plana središnje zone i mi smo donijeli odluku o pristupanju njegovoj izradi. Drugi način je Komisija za stručnu ocjenu koja ima tu nadležnost, ali u ovom odnosu snaga gdje od pet članova četiri moraju glasati za to, mislim da bi to teško prošlo. Bilo kako bilo, to je problem koji imamo i koji uz najbolju volju mene i gradonačelnika želimo riješiti za našeg mandata - kazao je Marić.

Mostarski gradonačelnik pojasnio je nastanak i ulogu Komisije za stručnu ocjenu.

- Ta komisija, zvana Schwarz-Schillingova, utemeljena je tako da je njena ideja bila da tamo gdje ne postoje regulacijski planovi ona daje stručno mišljenje što se može graditi. Svih ovih zadnjih godina je ta komisija korištena i tamo gdje postoje regulacijski planovi. Davale su se neke stručne ocjene i danas zbog toga imamo tužbe i odštetne zahtjeve jer su te dozvole redom padale radi zakonske neutemeljenosti. Pritisak da se nešto preko Komisije rješava u središnjoj zoni nije generalno dobar put, vodi nas u obaranje dozvole i potencijalne štete koje bi mogle nastati za gradski proračun – kazao je Kordić.

Dan grada Mostara

Mostarski vijećnici raspravljali su i o datuma na koji bi se obilježavao Dan grada Mostara.

- Obično je dan grada nekakav povijesni datum koji ima veliku težinu za sve njegove građane, najčešće je to prvi pisani spomen. Istražujući dubrovački arhiv našli smo jedan datum i zašto on nije prihvatljiv to ostavljam na raspravu. Postoji puno drugih datuma koji ne smiju biti opterećeni bliskom poviješću, a postoje i neki datumi iz bliske povijesti koji nas mogu spajati. Meni osobno bi bio prihvatljiv datum administrativnog ujedinjena Grada Mostara gdje se nakon nesretnih 90-ih ponovo našao put zajedničkog života - izjavio je Kordić.

Marić je predložio dva datuma, a jedan od njih poklapa se s datumom administrativnog ujedinjena koji je spomenuo gradonačelnik:

- Imamo mi i iz bliže i iz dalje prošlosti dobrih datuma, moj osobni stav je da se formira komisija. Dva datuma su meni prihvatljiva, jedan je 15. ožujak kao datum administrativnog ujedinjenja Mostara, a drugi je 23. srpnja, dan otvaranja obnovljenog Starog mosta.

Dozvoljen rad nedjeljom u staroj gradskoj jezgri

Na današnjoj sjednici usvojena je odluka kojom se dopušta rad nedjeljom trgovačkim i obrtničkim objektima koji su locirani u užoj jezgri starog grada tijekom cijele godine u razdoblju od 8 do 24 sata.

Podsjećamo, Gradsko vijeće je 2022. godine usvojilo odluku o zabrani rada nedjeljom na području Grada Mostara. Zbog te odluke vlasnici trgovačkih i drugih radnji trpjeli su štetu jer u vrijeme sezone nisu smjeli raditi.

Na novinarsko pitanje o daljnjem razvoju Zračne luke Mostare i mogućnosti dolaska niskotarifnih kompanije, gradonačelnik je odgovorio kako ta mogućnost nije isključena.

- Mislim da je ovo trenutno što smo napravili top rezultat. Ja sam osobno bio zagovornik da imamo nacionalne prijevoznike, tvrtke koje su stabilne, s kojima imate ozbiljne ugovore s kojima se može održati stabilnosti. Vidjeli ste da se u Tuzli preko noći stvar promijenila što je bilo posljedica loših ugovora s niskotarifnim kompanijama. Mislim da je koncept razvoja Zračne luke Mostar puno odgovorniji u odnosu na ostale okolne susjedna zračne luke. Što se tiče održivosti i kapacitete, niskotarifne kompanije su dobrodošle. Da li one imaju interes? Mislim da imaju velik interes, pogotovo kad je u pitanju Međugorje i potencijal Hercegovine koji imamo - kazao je Kordić.

BIH


MONS. TOMO VUKŠIĆ

Čestitka nadbiskupa Vukšića u povodu Kurban Bajrama

Mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinar...

11 min

UPIS U SREDNJE ŠKOLE

HNŽ: Idući tjedan počinju upisi u srednje škole, predviđeno 2.330 mjesta i nova zanimanja

Upisi u srednje škole za školsku 2024./2025. godinu na prostoru Hercegovačko-neretvanske županije...

36 min

OPASNA SITUACIJA

NATO-a upozorava na neprijateljske aktivnosti Rusije. Na udaru i BiH

Saveznici u NATO-u usvojit će niz mjera kako bi se zaštitili od neprijateljskih ruskih akt...

2 h 8 min