Dnevni.ba - PRELOADER

Gubljenje vremena u državi u kojoj je odavno 'prošlo 12'

15 Svi 2024


Gubljenje vremena u državi u kojoj je odavno 'prošlo 12'
KOMENTAR

Piše: Dragan Bradvica

dragan@dnevni-list.ba

 

Još jedan sastanak lidera državne koalicije i još jedno gubljenje vremena. Sastanak za koji je javnost saznala u posljednji trenutak trebao je, navodno, razriješiti zavrzlame oko državnog proračuna i Plana rasta, a donio je samo još veće turbulencije. 

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik ponovno je odapinjao otrovne strelice prema sarajevskoj 'trojci' (SDP, NiP, NS), ali i ispostavljano nove zahtjeve. Uz već izlizanu priču oko smjene Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, protjerivanja stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH sada traži i smjenu veleposlanika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije kako bi se razgovori mogli nastaviti. Sve da mu se i ispune ovi zahtjevi, on bi ponovni imao nove i nove. A i ovi bi mu vrlo vjerojatno već i bili ispunjeni od strane 'trojkaša', ali zapadni dio međunarodne zajednice ipak je zaustavio daljnje slabljenje ionako slabe države. 

Dragan Čović, čelnik HDZ-a BiH, kako to obično biva, brine se samo za pojedinačne i stranačke interese pa nakon sastanka izražava nadu kako će se razgovori i politički procesi nastaviti. 

Naravno, tu prije svega misli na imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, ali i čitav niz drugih kadrovskih rješenja u Federaciji koja ranije nije mogao niti sanjati da će ih dobiti. 

A 'trojka' nastavlja po starom – isprazna demagogija, populističke fraze i obmane. Navodno se sada od njihove strane postavljaju neke 'crvene crte', navodno su oni sada brana opstanku države… A svi drugi koji su do sada sijedjeli s njima za stolom tvrde kako postoje dokazi da su već ranije pristali na sve ono što su Dodik i Čović od njih tražili, ali zbog žestoke reakcije zapadnog dijela međunarodne zajednice su se povukli. 

I dok tako traju političke igrice ničega, država, njeni konstitutivni narodi i većina žitelja tone sve dublje po svim relevantnim mjerilima. Ekonomija se već dugo urušava, a naši politički 'genijalci' još uvijek nisu u stanju donijeti državni proračun, a kamoli naći modalitete kako povući milijardu eura iz Plana rasta Europske unije. 

O nastavku EU puta glupo je i govoriti u ovakvoj atmosferi u kojoj je nemoguće dogovoriti zajednički ručak, a kamoli bolne, ali nužne reforme. 

Demografskih mjera i dalje nema iako su minusi u prirodnom priraštaju i dalje značajni, a niti iseljavanje nije zaustavljeno. 

Dovoljno je pogledati posljednja europska i svjetska izvješća vezana za korupciju, kriminal, nepotizam i klijentelizam pa se uvjeriti gdje nas je to dovela vlast za koju je 'trojka' tvrdila kako će biti oličenje poštenja i morala. Na kraju krajeva, sama pravosudno-policijska akcija 'Black tie', osobe koje su spominju kao dio velikog narko kartela dovoljno je za zaključiti kako smo dodirnuli samo moralno dno. 

U ovakvoj atmosferi nadanje u bolje sutra je ravno nadanju da možete ući u kavez s lavom i ostati živi. Mnogo je realnije očekivati nastavak blokada, ucjena i prijetnji, nastavak dogovora samo oko vlastitih i beneficija vojske uhljeba, dogovor oko podjele novca i nastavka ogromnog zaduživanja… Iliti jednostavnije kazano – nastavak dekadencije. 

BIH


LIDIJA BRADARA

Bradara: Proces imenovanja sudije Ustavnog suda BiH namjerno otežavan i odugovlačen

Predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari (HDZ), kao i potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Ig...

28 Svi 2024

GRADSKO VIJEĆE MOSTARA

Gradsko vijeće Mostara: Kordić i Marić i dalje podijeljeni po pitanju gradnje u središnjoj zoni

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara raspravljalo se o brojnim temama, a ponovno ...

28 Svi 2024

AKCIJA "ESKADRON"

U velikoj akciji u Banjoj Luci ranjen pripadnik SAJ-a, učestvovalo 170 policajaca

U akciji "Eskadron", koja je danas provedana na području Banje Luke, uhapšeno je ukupno 19 osoba,...

28 Svi 2024