Dnevni.ba - PRELOADER

HDZ blokirao? Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbilo izdati urbanističku dozvolu za građenje Južne interkonekcije

28 Svi 2024


HDZ blokirao? Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbilo izdati urbanističku dozvolu za građenje Južne interkonekcije
I dalje na čekanju

Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbilo je zahtjev „BH Gasa“ za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju gasovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska, piše Capital.ba.

„BH Gas“ je ovaj zahtjev podnio u lipnju 2021. godine i nešto manje od tri godine kasnije stiglo je rješenje Vlade FBiH. Odbilo ga je ministarstvo na čijem je čelu Željko Nedić, kadar Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ).

Južna interkonekcija bi BiH spajala s Hrvatskom i preko nje s Europskom unijom. Gasovod bi polazio od Zagvozda u Hrvatskoj, išao preko Posušja, Tomislavgrada, Šuice, Kupresa, Bugojna, Novog Travnika i Travnika s odvojkom za Mostar, navodi Capital.

Pored urbanističke suglasnosti bitka se i dalje vodi tko će biti nositelj cijelog projekta. HDZ BiH zagovara da to bude novoosnovana kompanija u Mostaru. Ali, u samom projektu i svim ostalim dokumentima koji se odnose na Južnu interkonekciju navodi se „BH Gas“ kao nositelj.

U međuvremenu, nova vlada Hrvatske najavila je realizaciju projekta Južne interkonekcije.

Ranije je američki velepioslanik Michael Murphy naglasio da je projekat Južne interkonekcije od nacionalnog interesa i pozvao domaće političare na hitno djelovanje kako bi se osigurala energetska nezavisnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

BiH uvozi gas jedino iz Rusije putem Turskog toka, kojem se priključila u travnju 2021. godine.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH prije dvije godine amandmanima je zaustavila donošenje zakona kojim bi se pokrenula izgradnja novog gasovoda u Bosni i Hercegovini.

Svi amandmani podrazumijevaju da se iz projekta isključi kompanija BH Gas sa sjedištem u Sarajevu, te da se projekat prebaci na novoosnovanu kompaniju u Mostaru.

Zakon kojim bi se zvanično pokrenula izgradnja gasovoda je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH krajem 2021. godine. Tada su za njega glasali i zastupnici HDZ BiH. Međutim, ovaj zakon blokiran je u Domu naroda Federacije.

Na početku mandata nove vlade FBiH Zakon o Južnoj interkonekciji je povučen te je početkom ožujka ove godine, Vlada Federacije najavila donošenje novog Zakona o južnoj interkoneciji. Za sada je sve ostalo na obećanju.

Vrijednost projekta je oko 100 milijuna eura, a plinovod Južna interkonekcija bio bi dug oko 180 kilometara.

Interes
Podsjećamo, Dragan Čović je upozoren s više strana, od pisma državnog sekretara Antonyja Blinkena, američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphyja do pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Jamesa O'Briena.

Poruke su svaki put bile jasne – BH Gas mora biti nosilac projekta.

Vlada Federacije BiH je u veljači 2010. godine donijela odluku kojom je utvrđeno da je energetika u oblasti električne energije i gasa djelatnost od javnog interesa FBiH.

Naveli su da je pored dvije elektroprivrede u FBiH, „BH Gas“ javno poduzeće koje obavlja djelatnost od javnog društvenog interesa.

Sve se češće spominje i firma „Eroplin“, koja je u vlasništvu Ivice Nuića, a koja je osnovana krajem 2021. godine s kapitalom od 70.000 KM. Nuić je porijeklom iz Konjica, a radio je u „Montmontaži“, zamjenik je predsjednika NO Jadranski naftovod (JANAF) sa sjedištem u Zagrebu, član je Udruženja BH Hrvata „Prsten“ te je član Glavnog odbora Matice Hrvatske.

U međuvremenu, Stranka demokratske akcije (SDA) je ranije uputila u parlamentarnu proceduru novi/stari Zakon o Južnoj interkonekciji.

Naveli su tada da je projekt Južne interkonekcije jedan od najvažnijih strateških infrastrukturnih projekata u oblasti energetike u FBiH.

 

BIH


MONS. TOMO VUKŠIĆ

Čestitka nadbiskupa Vukšića u povodu Kurban Bajrama

Mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinar...

16 min

UPIS U SREDNJE ŠKOLE

HNŽ: Idući tjedan počinju upisi u srednje škole, predviđeno 2.330 mjesta i nova zanimanja

Upisi u srednje škole za školsku 2024./2025. godinu na prostoru Hercegovačko-neretvanske županije...

41 min

OPASNA SITUACIJA

NATO-a upozorava na neprijateljske aktivnosti Rusije. Na udaru i BiH

Saveznici u NATO-u usvojit će niz mjera kako bi se zaštitili od neprijateljskih ruskih akt...

2 h 12 min