Dnevni.ba - PRELOADER

Izrael hvali pakt s UAE, a Palestinci i arapski svijet govore o "izdaji"

13 Kol 2020


Izrael hvali pakt s UAE, a Palestinci i arapski svijet govore o "izdaji"

Izrael govori o "povijesnom sporazumu", a Palestinci o "izdaji" nakon što je u četvrtak iznenada objavljeno da su se Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) dogovorili o normalizaciji odnosa.

U televizijskom obraćanju naciji, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će sporazum dovesti do "potpunog i formalnog" mira s UAE-om i izrazio nadu da će primjer Abu Dhabija slijediti i druge zemlje u regiji.

Netanyahu je također kazao da je prihvatio zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa da "privremeno zastane" s obećanjem o aneksiji dijelova okupirane Zapadne obale.

"Ovo je trenutak bez presedana, povijesni trenutak za mir na Bliskom istoku", istaknuo je Netanyahu.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, čiji su se dužnosnici činili iznenađeni, neuobičajeno je oštro napao arapskog susjeda i naredio veleposlaniku u Abu Dhabiju da se odmah vrati kući.

“Palestinsko vodstvo odbacuje i osuđuje trilateralnu iznenadnu objavu UAE-a, Izraela i SAD-a", rekao je Nabil Abu Rudeineh, Abbasov savjetnik.

Čitajući izjavu ispred Abbasova ureda u Ramallahu, Abu Rudeineh je istaknuo da je sporazum "izdaja Jeruzalema, Al-Aqse i palestinske borbe".

Sporazum je veliki diplomatski uspjeh Netanyahua koji je u zemlji izložen žestokim kritikama zbog načina na koji upravlja koronakrizom i ekonomijom. No, sporazum je razljutio ultrakonzervativne židovske naseljenike koji žele pripojenje Zapadne obale.

Netanyahu je podsjetio da je obećao da će proširiti izraelski suverenitet nad teritorijem, uključujući židovska naselja, koji Palestinci žele za buduću državu, ali je jasno dao do znanja da treba zeleno svjetlo Washingtona.

"Izdao nas je. Izdao je pola milijuna stanovnika u tom području i stotine tisuća birača", rekao je David Elhayani, čelnik doseljeničkog vijeća Yesha.

Abbas, vođa Palestinske samouprave i krovne Palestinske oslobodilačke organizacije, dvije godine odbija sudjelovati u bilo kakvim političkim dogovorima s Trumpovom administracijom koju optužuje da je na izraelskoj strani.

Hanan Ashrawi, palestinski veteran u pregovorima, rekao je :“Bili smo slijepi. Njihovi tajni dogovori sada su izašli na svjetlo dana. To je čista prodaja".

U sporazumu se često spominje izraz "normalizacija", pojam koji svaka strana različito tumači.

Za Izrael i Bijelu kuću radi se o dobrodošloj novoj suradnji s ključnim igračem u Zaljevu, regiji iz koje je Izrael već jako dugo izoliran, nakon dva mirovna sporazuma koje je Izrael potpisao s neposrednim susjedima, Egiptom i Joranom.

No, za brojne Palestince i druge arapske zemlje ta riječ ima uglavnom negativno značenje.

Palestinski islamistički pokret Hamas, koji vlada Pojasom Gaze ocijenio je da normalizacija odnosa Izraela i UAE-a "ne pomaže palestinskoj borbi” i da je "bjanco ček” za nastavak izraelske „okupacije”.

"Dogovor odbacujemo i osuđujemo. On ne pomaže palestinskoj borbi i smatramo ga nastavkom nijekanja prava palestinskog naroda”, rekao je za u Gazi glasnogovornik Hamasa Hazem Kasim.

U rijetkom primjeru jedinstva, čelnik te organizacije Ismail Hanijeh telefonom je razgovarao s Abbasom kako bi mu prenio da "apsolutno odbacuje sporazum", rekli su Hamasovi dužnosnici.

Zasad nema službene reakcije Saudijske Arabije, ali neki su Saudijci tvitali pod hashtagovima “normalizacija je izdaja", “UAE” i “Izrael.”

Mohammed Ali al-Houthi, čelnik proiranskih Hutija u Jemenu, rekao je da je sporazum izdaja palestinske stvari i panarabizma.

Visoki iranski dužnosnik procijenio je da sporazum neće donijeti mir u regiji.

"Novi pristup UAE-a normalizaciji veza s izmišljenim, kriminalnim Izraelom ne pridonosi miru i sigurnosti, nego je u službi cionističkih zločina", napisao je na Twitteru Hossein Amir-Abdollahian, zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova.

"Ponašanje Abu Dhabija nema opravdanja i okreće leđa palestinskoj borbi. Uz takvu stratešku grešku, UAE će progutati cionistička vatra", dodao je.

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su u četvrtak uz posredovanje Sjedinjenih Država povijesni dogovor koji će dovesti do pune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja.

U zajedničkoj izjavi američkog predsjednika Donalda Trumpa, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i prestolonasljednjika Abu Dhabija Mohammeda Al Nahyana stoji kako se nadaju da će "povijesni preokret pridonijeti uspostavi mira na Bliskome istoku".

Izrael dosad nije imao diplomatske odnose sa zaljevskim zemljama. No, do neformalnih razgovora došlo je zbog zajedničke bojazni od jačanja iranskog utjecaja u regiji.

Tzv. Abrahamov sporazum treći je arapsko-izraelski mirovni sporazum otkako je Izrael donio deklaraciju o neovisnosti 1948. S Egiptom je potpisan 1979., a s Jordanom 1994.

Dogovor je i važan vanjskopolitički uspjeh za Trumpa uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga.

Izaslanstva Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata sastat će se u tjednima koji dolaze kako bi potpisala bilateralne sporazume o ulaganjima, turizmu, izravnim zračnim linijama, sigurnosti, telekomunikacijama i otvaranju ambasada.

Vijesti iz svijeta


THOMAS CROOKS

Pametan, povučen i navodno loš strijelac. Tko je mladić koji je pucao na Trumpa

Mnogo je pitanja o tome zašto se Thomas Crooks pretvorio u potencijalnog ubojicu predsjedn...

15 Srp 2024

UBOJSTVO U SRBIJI

Užas u Srbiji: Muškarac ubio susjede, u tijeku je potraga

Poslije požara, kako prenose mediji, došlo je do svađe, a osumnjičeni je zatim ubio bračni...

15 Srp 2024

VOJNA VJEŽBA

Armenija i Amerika započele sa zajedničkim vojnim vježbama

ARMENIJA i SAD započeli su danas zajedničke vojne vježbe u Armeniji, priopćilo je armensko minist...

15 Srp 2024