Jedna vrsta čokolade može značajno smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2
Čokolada
Prema novoj studiji, oni koji biraju tamnu čokoladu umjesto mliječne mogli bi otkriti skrivenu korist – smanjen rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Istraživači sa Škole javnog zdravlja Harvard TH Chan u Massachusettsu proveli su istraživanje o zdravlju i prehrambenim navikama 111.654 medicinske sestre koje su tijekom serije anketa provedenih 1970-ih i 1980-ih bilježile vrste čokolade koje su konzumirale, piše Science Alert.
Konzumacija pet ili više porcija tamne čokolade tjedno bila je povezana s 21-postotnim smanjenjem rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 u usporedbi s rijetkom ili nikakvom konzumacijom čokolade, prenosi N1.
To je utvrđeno nakon što su iz analize isključeni pojedinci s izuzetno visokim ili niskim unosom kalorija te uzimajući u obzir ključne životne i prehrambene čimbenike.
Štoviše, činilo se da tamna čokolada pomaže i u održavanju tjelesne težine.
Zanimljivo, takva povezanost nije pronađena između mliječne čokolade i dijabetesa tipa 2. Naprotiv, mliječna čokolada bila je povezana s povećanjem tjelesne mase.
“Povećana konzumacija tamne, ali ne i mliječne čokolade, bila je povezana s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2,” napisali su istraživači u svojoj studiji.
Međutim, prije nego što zamijenite jednu vrstu čokolade za drugu, vrijedi naglasiti da ovi podaci ne pokazuju izravnu uzročno-posljedičnu vezu. Neki čimbenici rizika su kontrolirani, ali mnogi drugi mogli su imati utjecaj.
Unatoč ograničenjima studije, povezanost između tamne čokolade i smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2 dovoljno je snažna da opravda daljnja istraživanja, uključujući i potencijalne mehanizme koji su u igri.
Tamna čokolada bogata je flavanolima – spojevima koji se također nalaze u voću i povrću – za koje se smatra da imaju brojne zdravstvene koristi.
Flavanoli su već povezani sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2, što bi ovdje moglo biti značajno.
“Unos mliječne i bijele čokolade možda ne donosi iste metaboličke koristi zbog većeg sadržaja dodanog šećera, što je poznati prehrambeni čimbenik rizika za kardiometaboličke bolesti,” napisali su istraživači.