Dnevni.ba - PRELOADER

Kako do poštenih izbora? (video)

09 Kol 2023


Kako do poštenih izbora? (video)

Fer i pošteni izbori temelj za demokraciju, vladavinu prava i bolji život

Elektronsko brojanje glasova jedini je način da Bosna i Hercegovina dobije fer i poštene izbore, jer su brojači ti koji najviše vrše izborne malverzacije. Bolnija je spoznaja da za izborne krađe, isti ne snose posljedice ni odgovornosti. S druge strane, dosadašnji nositelji vlasti, mediji pod njihovom kontrolom, te članovi Središnjeg izbornog povjerenstva, tvrdili su kako su izbori fer, pošteni i stvarna preslika volje građana.

https://www.youtube.com/watch?v=MT7z2Vhlzx4

- Ja odgovorno tvrdim da to nije tačno. Ne želim biti neodgovoran, pa upirati prstom u bilo koga, ali ću reći da prilika čini lopova, i da glasove kradu oni koji su u mogućnosti da to urade. Naš sistem je takav da pruža jako puno mogućnosti. Znam sigurno, i odgovorno tvrdim da sve političke stranke učestvuju u nepravilnostima kada su u pitanju preferencijalni glasovi, ističe zastupnik u Parlamentu BiH, Saša Magazinović.

Prvi prioritet EU

Smatra da Središnje izborno povjerenstvo danas čine osobe koje su, kako je naveo, diskonektovane od stvarnosti dok tvrde da su izbori pošteni, a s ciljem da se zaštite političari, koji su ih birali ili postavili.

- Tako da od nezavisnosti te institucije nema ništa dok se taj njihov način izbora ne promijeni. Neki su pustili korijenje i poistovjetili su se sa institucijom i misle da su oni institucija. Niz je faktora zbog kojih će biti teško doći do fer i poštenih izbora. Ono što ohrabruje jeste da je to jedan od naših zadataka prema Briselu. U ranijim pregovorima postignut je značajan nivo koncenzusa kada su u pitanju izmjene Zakona, koji pazite sad, nazivaju tehničkim. To su za mene suštinske izmjene zakona, dodao je.

Na poboljšanju Zakona i zaštiti integriteta izbora već deceniju predano radi Koalicija Pod lupom. Doprinijeli su napretku u radu izborne administracije, a suština problema danas je iskorijeniti stranački uticaj na sam proces. Zbog toga se bore za elektronsku identifikaciju birača, skenere, elektronski unos rezultata, reformu biračkih odbora, te depolitizaciju istražnih organa, sudova i tužilaštava.

- Sve ovo o čemu razgovaramo je u skladu sa obavezama BiH prema presudama i međunarodnim standardima u izborima. Nesumnjivo sva unaprijeđenja koja napravimo će značiti približavanja euroatlanstkim integracijama. Pogotovo u pristupanju Evropskoj uniji. Od 14 prioriteta prvi je vezan za izbore, kaže Dario Jovanović iz Koalicije.

Uloga medija

Fer i pošteni izbori bi bili najznačajniji korak ka normalnom društvu, stabilnim institucijama i vladavini prava.

- Izbori su jedan od temelja demokratskog društva. Oni su osnovni temelj. Od njih sve počinje i završava. Ako oni nisu slobodni i pošteni, onda ne možemo imati ni druge temelje demokratije koji se ogledaju u nezavisnim institucijama, nezavisnom pravosuđu i sankcijama za nezakonito ponašanje, te ljudskim pravima i slobodama. Čim urušite jedan od ovih temelja, a nesumnjivo da je sam izborni proces doveden u pitanju, onda posljedično urušavate i druge stvari. Institucije, pravosuđe, poštivanje ljudskih prava, sloboda, a to dovodi do urušavanja institucija, demokratije i sveopćeg nepovjerenja građana u institucije, ali i nepovjerenja političkih aktera jednih u druge, naveo je Jovanović.

Bitnu ulogu u izbornom procesu igraju i mediji. Monitornig medijskog izvještavanja, ranijih godina, pokazao je da su određeni mediji bili pristrasni.

H. Ž.

EU


EU I BIH

Projekt 'Digitalna Europa': Digitalni most ka europskim standardima

Program Digitalna Europa je program financiranja Europske unije usmjeren na uvođenje digitalne te...

15 Srp 2024

EU I BIH

Projekt Horizon Europe: Dodatni poticaj akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini

Horizon Europe je okvirni program Europske unije usmjeren na istraživanje i inovacije. Cilj je oj...

10 Srp 2024

Mostar postaje izvor ideja za mlade europske poduzetnike/ce

Da Mostar mladima može ponuditi daleko više od turističkih sadržaja potvrđuju i brojne org...

09 Srp 2024