Dnevni.ba - PRELOADER

Kolač od oraha i ruma

20 Svi 2021


Kolač od oraha i ruma

Poslastica od oraha i ruma prelivena čokoladnom glazurom.

Sastojci:

– 3 jaja

– 250 g šećera

– 1 vanilin šećer

– 200 ml ulje

– 300 ml mlijeko

– 250 g brašna

– 1 prašak za pecivo

– 150 g oraha

– kašika ruma

Preliv:

– 1 dl mleka

– 150 g šećer

– 1 vanilin šećer

– 100 g čokolade za kuvanje

– 125 g maslaca

– 125 g oraha

– 2 kašike ruma

Priprema:

Odvojiti žumanca od bjelanaca.

Bjelance umututi u čvrsti snijeg, a žumance pomiješati sa šećerom i vanilinjim šećerom, miješati dok ne postane penasto.

U žumance dodati mlijeko, ulje, i na kraju lagano dodat brašno pomiješano sa praškom za pecivo, orahe i rum, pa sve dobro izmešati. Zatim dodavati pomalo snijega od bjelanaca.

Rernu zagrejati na 160 stepeni.

U dublji pleh obložen papirom za pečenje uliti smjesu i peći oko 35 minuta.

Ostaviti da se ohladi.

Preliv: Mlijeko i šećer zagrijati dok se šećer ne otopi, zatim dodati čokoladu i grijati dok se čokolada ne otopi.

Skinuti sa šporeta, pa umiješati maslac, orahe i rum.

Smjesu ostavit da se prohladi.

Ohlađen kolač izvaditi iz pleha, ukloniti papir za pećenje i vratit kolač nazad u pleh i na njega namazat topli preliv.

Ostavit par sati na hladnom da se preliv stegne.

Prijatno!

GASTRO


Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024

U Hercegovini nikad ranija berba grožđa, a kvaliteta odlična (VIDEO)

ČITLUK – Šire područje Općine Čitluk, odnosno Brotnjo, najveća je vinska regija u Bi...

02 Ruj 2024