Količina kalcija u čaši mlijeka povezana s manjim rizikom od raka debelog crijeva
Mlijeko
Čaša mlijeka sadrži količinu kalcija dovoljnu da potencijalno smanji rizik od raka debelog crijeva, pokazala je studija u kojoj su sudjelovale žene.
oje druge namirnice također sadrže visok sadržaj kalcija, postavio je pitanje Business Insider.
Čaša mlijeka, odnosno količina kalcija koju sadrži, mogla bi smanjiti rizik od raka debelog crijeva, prema novoj studiji objavljenoj u srijedu u Nature Communications.
Autori su sugerirali da je upravo kalcij, a ne mlijeko, glavni čimbenik smanjenja rizika, prenosi Business Insider.
Koristeći podatke o prehrani i zdravlju više od 542.000 žena prosječne dobi od 59 godina tijekom približno 16 godina, istraživači sa Sveučilišta Oxford proučavali su kako 97 namirnica utječe na rizik od raka debelog crijeva.
Otkrili su da je konzumiranje dodatnih 300 mg kalcija dnevno povezano sa 17 posto manjim rizikom od kolorektalnog karcinoma.
U SAD-u je rizik od razvoja ove bolesti otprilike 4,4 posto za muškarce i 4,1 posto za žene.
Kalcij je općepoznat kao mineral potreban tijelu za izgradnju i održavanje jakih kostiju, no može imati zaštitni učinak protiv kolorektalnog karcinoma jer se veže za žučne kiseline i slobodne masne kiseline u debelom crijevu, čime smanjuje njihov potencijal da izazovu rak, navodi se u studiji.
Rak debelog crijeva je u Hrvatskoj drugi najčešći zloćudni tumor po učestalosti obolijevanja i smrtnosti. Svake godine od ove bolesti oboli približno 4500 ljudi, a više od 3000 ih umre, prenosi N1.
Povezanost između rizika od raka debelog crijeva i prehrane je dobro utvrđena, a stručnjaci preporučuju smanjenje unosa visokoprerađene hrane i crvenog mesa te povećanje konzumacije voća, povrća i cjelovitih žitarica.
Namirnice bogate kalcijem
Sjemenke
Određene vrste sjemenki sadrže značajne količine kalcija. Jedna žlica sezama sadrži 100 mg kalcija, dok jedna žlica maka sadrži 127 mg, što čini oko 10 posto dnevne preporučene količine. Sjemenke su također bogate vlaknima i zdravim mastima.
Proteini iz sirutke
Osim što su bogati proteinima i pomažu u rastu mišića, proteini sirutke u prahu sadrže visoke razine kalcija. Oko 35 g proteina sirutke u prahu osigurava 160 mg kalcija ili 12 posto dnevne preporučene količine.
Lisnato povrće
Lisnato povrće je bogato hranjivim tvarima, uključujući kalcij. Jedna šalica kuhanog zelja sadrži 268 mg kalcija, što je oko 21 posto dnevne potrebe. Kelj ima oko 250 mg kalcija na 100 g, više nego punomasno mlijeko, koje sadrži 110 mg na 100 g. Spanać i blitva također su bogati kalcijem, ali sadrže oksalate koji smanjuju njegovu dostupnost za tijelo.
Tofu
Bez obzira na teksturu, tofu je odličan izvor kalcija. Oko 120 g tofua na pari ili prženog sadrži 200 mg kalcija.
Konzervirana riba
Konzervirana riba, poput srdela i lososa, bogata je kalcijem zahvaljujući mekanim jestivim kostima. 60 g konzerviranih srdela sadrži 240 mg kalcija, dok 85 g konzerviranog lososa s kostima osigurava 19 posto dnevne potrebe.
Smokve
Suhe smokve imaju više kalcija od ostalog suhog voća. Samo dvije smokve sadrže 100 mg kalcija, odnosno 10 posto dnevne potrebe. Uz to su bogate vlaknima, bakrom, kalijem, manganom, magnezijem i vitaminom K.