Dnevni.ba - PRELOADER

Koliki je rok trajanja tvrdo kuhanih jaja?

09 Velj 2022


Koliki je rok trajanja tvrdo kuhanih jaja?

Nakon što jednom napravite savršeno tvrdo kuhano jaje, vjerojatno ćete ga poželjeti dodati u svaki obrok. Može biti doručak u pokretu, dio sendviča, salate, francuskog krumpira…, piše N1.

Tvrdo kuhana jaja izvrsna su tijekom cijele godine, ali najpopularnija su u proljeće. Kako se bliži vrijeme ukrašavanja jaja, ponovno raste zanimanja za njih. Osim što je zabavno svim generacijama, tvrdo kuhano jaje će biti i neizostavan obrok na Uskrs i uskrsni ponedjeljak.

Ali prije nego što krenete uživati u tvrdo kuhanima jajima, odgovorimo na prastaro pitanje: koliko dugo su ovako spremljena jaja sigurna za konzumaciju?

Prema America Egg Boardu, najbolje je tvrdo kuhana jaja držati u hladnjaku. Ako su još u ljusci, ostat će ukusna tjedan dana nakon što se skuhaju. Oguljena jaja treba pojesti isti dan. Nitko ne preporučuje zamrzavanje tvrdo kuhanih jaja, bilo u ljusci ili bez nje.

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država savjetuje da tvrdo kuhana jaja, kao niti jednu drugu nekonzerviranu hranu, bilo kuhanu ili ne, ne ostavljate na temperaturama između 4 i 60 stupnjeva Celzijevih dulje od dva sata. To je zato što je to temperaturni raspon u kojem opasne bakterije najbrže rastu. A ako temperatura prelazi 32 stupnja Celzijeva, a vi primjerice spremate roštilj, lako pokvarljivu hranu treba baciti nakon samo jednog sata, prenosi Index.

Kako prepoznati pokvareno tvrdo kuhano jaje?

Vrlo jednostavno – prema mirisu. Pokvarena tvrdo kuhana jaja obično jako mirišu na sumpor, koji se i opisuje kao miris pokvarenih jaja. Ako i niste sigurni je li jaje stajalo predugo, jednostavno ga bacite. Nije vrijedno rizika.

GASTRO


Dobra ili loša godina za bh. pčelare?

Ove godine je u Bosni i Hercegovini bilo dosta sunca, sunčanih vrelih dana, tjedana pa i mjeseci ...

24 Lis 2024

Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024