Dnevni.ba - PRELOADER

Konferencija o umjetnoj inteligenciji u BiH okupila veliki broj znanstvenika i stručnjaka

28 Svi 2024


Konferencija o umjetnoj inteligenciji u BiH okupila veliki broj znanstvenika i stručnjaka
Tehnološki park INTERA Mostar

Druga po redu znanstveno-stručna konferencija na temu "Umjetna inteligencija u BiH - istraživanje, primjena i perspektive razvoja", koja je u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i u suradnji s Tehnološkim parkom INTERA upriličena u utorak u Mostaru, okupila je veliki broj znanstvenika i stručnjaka.

Otvarajući konferenciju, federalna ministrica obrazovanja i znanosti Jasna Duraković istaknula je značaj umjetne inteligencije u suvremenom društvu kazavši da ona predstavlja neizostavan segment našeg svakodnevnog života, sa širokom primjenom, uključujući obrazovanje, medicinu, poljoprivredu, turizam, ekonomiju, gaming industriju, prepoznavanje govora, GPS sustave te sigurnosne sektore. 

- Naša je obveza osigurati da BiH ne zaostaje u tom tehnološkom napretku, rekla je ministrica Duraković ukazujući na kontinuirani rad Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti na razvoju znanstveno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u FBiH. Govorila je i o značaju različitih tema koje su dotaknute na konferenciji, nabrojavši pritom pitanja primjene umjetne inteligencije u tehnici i tehnološkom razvoju, u oblasti prava, sigurnosti i zdravstva te u obrazovanju i javnom prostoru. Ministrica je osobito istaknula značaj tehnološkog razvoja vođenog umjetnom inteligencijom koji ima potencijal transformirati bh. gospodarstvo, unaprijediti proizvodne procese, povećati efikasnost i otvoriti nove mogućnosti za inovacije. 

- Umjetna inteligencija može igrati ključnu ulogu u unaprjeđenju prava i sigurnosti te u unaprjeđenju zdravstvene zaštite. Također, uvođenje umjetne inteligencije u obrazovni sustav može personalizirati učenje, prilagoditi ga individualnim potrebama učenika te stvoriti dinamičnije i interaktivnije nastavne metode, ukazala je Duraković te pozvala istraživače, stručnjake, studente i sve zainteresirane da se pridruže naporima za daljnji razvoj umjetne inteligencije u BiH jer se zajedničkim naporima može ostvariti značaja napredak u toj oblasti koja nudi ogromne mogućnosti za budući razvoj zemlje. Najavila je i nastavak suradnje s INTERA TP uz ocjenu da je ovo itekako značajan projekt na kojem treba i dalje raditi te jačati tu platformu koja okuplja, prije svega, profesore, stručnjake, kompletnu akademsku zajednicu, mlade inovatore, znanstvenike i istraživače.

Direktor INTERA TP Vedran Šimunović naveo je da za konferenciju postoji izraziti interes znanstvenika u BiH, ali i inozemnih znanstvenika koji žele predstaviti neke nove stvari koje se razvilo u ovoj oblasti u posljednje dvije godine. - Ovu godinu bismo mogli proglasiti godinom umjetne inteligencije a svi ćemo, i u BiH, i u čitavom svijetu, uvidjeti njen značaj, poručio je Šimunović.

TEHNOLOGIJA


SARAH FRIAR

OpenAI dobio svoju prvu direktoricu financija

OpenAI je u ponedjeljak objavio kako je imenovao Sarah Friar, bivšu izvršnu direkto...

13 h 40 min

IPHONE

Savjet stručnjaka za sigurnost: Ako imate ove modele iPhonea - bacite ih!

Appleovi telefoni općenito se smatraju sigurnijim od Androida jer ta tvrtka godinama pruža sigurn...

12 Lip 2024

SLON

Studija pokazuje da bi slonovi mogli imati imena

Istraživači koji proučavaju slonove tijekom godina su primijetili zanimljiv fenomen. Ponekad kada...

11 Lip 2024