Dnevni.ba - PRELOADER

Kordić: Nadam se da shvataju kakve su naše namjere

03 Ožu 2023


Kordić: Nadam se da shvataju kakve su naše namjere

Udruga “Jer nas se tiče“ prije dva dana na svojoj stranci objavila je kako su mještani naselja u blizini deponije Uborak primjetili izlijevanje otpadnih voda s deponije.

 Podzemne vode su, kako tvrde, izbacile mulj i iscjedak van deponije, te situaciju učinile katastrofalnom. “Ekološka katastrofa u najavi! Pozivamo policiju, tužiteljstvo i SIPA-u da uhite odgovorne za ekocid, a to su: Mario Kordić, Salem Marić, Edita Đapo, oba ravnatelja deponije, inspektore koji nisu obustavili katastrofu”, objavljeno je na stranici i proslijeđeno medijima.

Prepucavanja

Moguće ekološke katastrofe svjesni su i u Gradskoj upravi, kao i u Gradskom vijeću na čijoj je posljednjoj sjednici, upravo bilo govora o stanju na Uborku, čiji su kapaciteti skoro popunjeni.

Podsjetimo, predstavnici Udruge potvrdili su kako su prošlog tjedna Županijskom sudu u Sarajevu podnijeli tužbu radi poništenja rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje je izdalo novu dozvolu za deponiju Uborak.

S tim u vezi jučer su se u Vijećnici sastali predstavnici Grada predvođeni gradonačelnikom Mariom Kordićem i Udruge “Jer nas se tiče”. Nakon sastanka Kordić je naglasio kako Grad ima rješenja za problem deponije i da se nada skorom početku radova na sanaciji lokaliteta.

- Nadam se da su aktivisti shvatili da su naše namjere iskrene. Imamo rješenje. Struka smatra da nemamo veliki problem. Moramo samo što prije početi raditi. Tehnička rješenja koja se nude su dobra, ali nam je potrebna okolinska dozvola kako bismo počeli raditi. Predložio sam mogućnost da ne idemo primarno s otvaranjem nove kasete. Pokušali bismo iskoristiti deponijska polja, a ta ideja se načelno dopala i aktivistima. I oni će o tomu razmisliti. Trenutno radimo na popunjavanju prostora između dva deponijska polja s obvezom da da saniramo prostor koji se otvori. Plan prilagodbe je jasan i decidan. Lokalitet se mora sanirati. To zahtijeva financijska sredstva, rekao je jučer Kordić.

Nedavno je ukazao kako se Gradska uprava od početka mandata bavi izradom plana sanacije i modernizacije deponije koja, kako je rekao, treba biti sanirana izgradnjom pročišćivača, otplinjavanjem deponijskih polja, modernizacijom sortirnice i nabavkom modernih mašina za rad prema svjetskim standardima.

- Sve navedeno se nažalost još nije ostvarilo zbog opstrukcija i blokada Udruge “Jer nas se tiče”. Mogli smo već godinu vršiti sanaciju i modernizaciju, ali nismo i to je poražavajuće. Imamo petogodišnji plan za deponiju, koji je realan, stručan i sve što smo mogli poduzeti, poduzeli smo i doveli do kraja. Jedini razlog zašto na tom projektu u protekloj godini nemamo terenske pomake je opstrukcija udruge. Deponijem se u ovome trenutku lose upravlja. Deponijska polja su potrošena i svako novo odlaganje je improvizacija koja je rizična i problematična, od čega prijeti ekološka katastrofa, istaknuo je Kordić i pozvao građane i članove Udruge “Jer nas se tiče” na suradnju i razumijevanje za rješavanje problema za sve građane Mostara.

Još optužbi

Predsjedatelj Gradskog vijeća, Salem Marić, također je optužio “one što se bune i dižu protiv deponije da su sami došli do nje, a ne ona njima”. Tu su se, kako je rekao, sami naselili.

- Ovo je problem s kojim se teško nosimo, a dajemo sve od sebe da ga riješimo. Poznajući sredinu gdje se ona nalazi, i politička događanja u Mostaru, svima je poznato što je nastalo iz Udruge “Jer nas se tiče”, kazao je Marić iskazujući brigu zbog odnosapojedinih organizacija iz međunarodne zajednice koji sve prate i financiraju, “umjesto da budu podrška Gradu”.

Podsjećamo, Udruga građana “Jer nas se tiče”, uputila je tužbu Županijskom sudu u Sarajevu radi poništenja rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma kojim se još jednom izdaje okolinska dozvola za Uborak.

Navode kako je krajem 2022. sud u Sarajevu, nakon upućenih tužbi od strane Udruge, u dva navrata presudio u njihovu korist i to u slučaju tužbe protiv Plana prilagođavanja i tužbe protiv Okolinske dozvole Federalnog ministarstvana čelu s ministricom Editom Đapo, a potom ekspresno izdao novu okolinsku za Uborak.

Gradsko vijeće Mostara, prema tvrdnjama iz Udruge je, bez obzira na prethodnu tužbu kojom je poništena okolinska dozvola, a dok ista nije riješena, poduzimalo radnje na proširenju deponije. Sve učinjeno do tog trenutka pravdano je novom okolinskom dozvolom, navode.

H. Ž.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

14 h 38 min

U novom broju donosimo

Novi broj

13 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

12 Srp 2024