Dnevni.ba - PRELOADER

Kriza je pri kraju: Pametni telefoni ponovo su tražena roba

29 Ožu 2024


Kriza je pri kraju: Pametni telefoni ponovo su tražena roba
Prodaja mobitela

Prodaja mobitela trebala bi se oporaviti u ovoj godini budući da popuštanje inflacije podupire potražnju na tržištima u razvoju dok kupce skupljih uređaja mami integracija generativne umjetne inteligencije, izvijestila je u četvrtak savjetodavna tvrtka Counterpoint Research.

Globalne isporuke pale su prošle godine više od četiri posto budući da su građani smanjili potrošnju pod pritiskom nesigurnosti u gospodarstvu.

U 2024. trebale bi porasti za tri posto, a glavni motor rasta trebala bi biti tržišta u nastajanju, poput Indije, Bliskog istoka i Afrike, posebno u kategoriji jeftinijih uređaja, smatraju u Counterpoint Researchu.

Isporuke jeftinijih uređaja trebale bi porasti za 11 posto, nakon pada u 2023., uz pojačanu potražnju u karipskoj i latinoameričkoj regiji.

Potražnju za mobitelima u cjenovnoj kategoriji od 150 do 249 dolara trebalo bi potaknuti slabljenje inflacije u regijama poput Afrike i stabilizacija lokalnih valuta, priopćio je Counterpoint, uz dodatni poticaj pojačane konkurencije među kineskim proizvođačima poput Oppoa, Viva i Xiaomija i oporavka potražnje za IT uređajima.

U najskupljoj kategoriji koju definira cjenovni raspon od 600 do 799 dolara prodaja bi trebala porasti za 17 posto zahvaljujući integraciji genAI tehnologije i potražnji za sklopivim uređajima, stoji u izvješću.

Najviše će skupih mobitela vjerojatno prodati Apple i Huawei, procjenjuju u Counterpoint Researchu, zahvaljujući stabilnoj potražnji za iPhoneima, osobito na tržištima u razvoju, i vodećoj poziciji Huaweija na matičnom kineskom tržištu, posebno nakon inauguracije seta poluvodiča 5G Kirin. Hina

TEHNOLOGIJA


ZABRINUTOST ZA ZELENU TRANZICIJU

Manje od 30 posto Europljana namjerava kupiti električni automobil

Unatoč činjenici da će od 2035. godine u Europskoj uniji biti zabranjena prodaja novih benzinskih...

14 Tra 2024

VRIJEDNA ZNANJA

Što pijanisti i biznis lideri imaju zajedničko?

Što povezuje glazbu i liderstvo? Jesu li vještine virtuoza primjenjive u poslovnom ...

11 Tra 2024

AMBICIOZNI PLANOVI

Prvi let letećeg taksija žele već za dvije godine, a bespilotnu verziju do 2030.

Prvi leteći taksi s vozačem mogao bi poletjeti u Ujedinjenom Kraljevstvu za dvije godine prema pl...

08 Tra 2024