Lubenica i dinja se ne preporučaju svima: Određene skupine ljudi trebaju biti na oprezu
Lubenica
S dolaskom ljeta lubenica i dinja često su na našim stolovima i mnogi uživaju u njihovom osvježavajućem okusu.
Lubenica je bogata magnezijem, kalijem, kalcijem, cinkom, željezom, bakrom, kobaltom, jodom, vitaminima C, A, skupine B i folnom kiselinom, prenosi N1.
Dinja sadrži kalij, kalcij, natrij, magnezij, sumpor, željezo, jod, vitamine A, C, E i skupine B. Hranjive tvari se bolje apsorbiraju kada se voće konzumira odvojeno, pa dinju i lubenicu ne treba miješati.
Važna je kontrola porcije
Porcija od 300 do 500 grama dnevno neće uzrokovati prejedanje i neće štetiti zdravlju gastrointestinalnog trakta. Preporuča se jesti lubenicu i dinju u prvoj polovici dana.
To će pomoći u izbjegavanju večernjih skokova razine šećera u krvi i poremećaja sna.
Tko bi trebao paziti?
Umjerene količine lubenice ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik za većinu ljudi, no neki bi trebali biti oprezni, izvještava Medical News Today.
Prije svega dijabetičari. Lubenica je voće s prirodnim sadržajem šećera. Osobe s dijabetesom moraju unaprijed planirati unos ugljikohidrata u svoj dnevni jelovnik.
Lubenicu je bolje konzumirati cijelu nego kao sok jer se cijeđenjem uklanjaju vlakna pa tijelo lakše apsorbira šećer. To može povećati rizik od skokova glukoze.
Također, neki mogu razviti simptome alergijske reakcije, poput osipa, oteklina i otežanog disanja, nakon što pojedu lubenicu. Ako se to dogodi, osobi je potrebna liječnička pomoć jer alergijska reakcija ponekad može dovesti do anafilaksije – stanje opasno po život.
Dijabetičari i bolesnici koji uzimaju beta-blokatore, lijekove za srčane bolesti, trebaju biti oprezni pri jedenju dinje. Dinja osigurava oko 10 posto dnevnih potreba za kalijem, a beta-blokatori mogu uzrokovati povećanje razine kalija.
Osobe koje uzimaju beta-blokatore trebale bi dinju konzumirati u umjerenim količinama jer visoka razina kalija može dovesti do oštećenja bubrega.
Također, svi koji imaju problema s bubrezima trebali bi se posavjetovati s liječnikom prije nego što povećaju unos hrane bogate kalijem, poput dinje.