Dnevni.ba - PRELOADER

Mesić: Tko podržava Čovića, ujedno podržava predsjednika RS-a, to je ista politika

23 Svi 2024


Mesić: Tko podržava Čovića, ujedno podržava predsjednika RS-a, to je ista politika
Bivši predsjednik Hrvatske

Iznoseći za Klix.ba svoje viđenje politike Andrej Plenković intenzivno vodi posljednjih osam godina prema BiH, podržavajući HDZ BiH i njegova predsjednika Dragana Čovića u inzistiranju na etničkom predstavljaju u institucijama, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, naveo je da smatra da je to pogrešna orijentacija.

- Premijer i predsjednik moraju imati uvijek fokusiranje na institucije BiH. Dakle, premijer ima Vladu BiH, što bi trebala biti njegova orijentacija. Predsjednik, opet, ima Predsjedništvo BiH na koje se mora fokusirati želi li dobre odnose s BiH. Međutim, ovo što oni rade, oni se fokusiraju navodno na Hrvate BiH, a to nije točno. Oni se orijentiraju samo na izvjesne dijelove Hrvata BiH, što nije dobro zbog države BiH. S državom BiH, s njenim institucijama, moramo imati dobre i usklađene odnose, kaže Mesić.

Upitan postoji li političke razlike između Plenkovića i Čovića u smislu ciljeva hrvatske politike u BiH, sugovornik Klixa kaže da se nije puno bavio njihovom politikom jer s njome  nije suglasan, ni s jednim, ni s drugim.

- Koliko se oni razlikuju u nijansama, meni je manje važno. Jer, ako Dragan Čović održava dobre odnose s predsjednikom Republike Srpske, to je politika koja ne vodi interese o cjelokupnoj BiH. Tko podržava Čovića, ujedno podržava predsjednika RS-a, to je ista politika. Tako da ne mogu reći da ja njih ne razumijem, ja njih razumijem, to su razbijači BiH, riječi su Mesića. Govoreći o eventualnoj suradnje srpske i hrvatske politike, Zagreba i Beograda, a posredno Banje Luke i Mostara, na slabljenju BiH, naveo je da bi griješio kada bi rekao da postoje neki dogovori o tome ako naštetiti BiH.

- Ali ja gledam rezultate politike. Ako Beograd prima Dodika uz sve državne počasti kao predstavnika jedne države, što on nije, tu je njihova legitimacija sasvim jasna. Isto to se događa sa zvaničnom Hrvatskom, koja, pak, prima Čovića koji dođe u RS i kaže "čuvajte nam RS", koja je nastala etničkim čišćenjem. Opet se na određeni način legitimiraju. Sasvim je vidljivo da mnogi predstavnici hrvatskih institucija zaobilaze Sarajevo i orijentiraju se prema Mostaru, a čim su u Mostaru, opet se orijentiraju prema Čoviću. Evidentno je koji su to politički stavovi. Isto je i sa zvaničnom Srbijom, oni kažu da su za cjelovitu BiH, a podržavaju Dodika koji ne priznaje BiH. Koja je to, onda, politika?, upitao je bivši hrvatski predsjednik. 

O politici strankama 'Trojke': Međusobni ustupci s međunarodnom zajednicom

Na pitanje kako gleda na politiku stranaka 'Trojke', koja je ostvarila dobru suradnju s HDZ-om BiH te u kojoj mjeri je to ispravan, odnosno rizičan potez, Mesić kaže da smatra da je riječ o ustupku međunarodnoj zajednici da se kaže 'evo, vidite, možemo ipak sklepati nekakvu vlast'.

- Ustupak je onda i tim strankama koje su jako željne vlasti i misle da će kroz i ovakvu strukturu vlasti ostvariti neke svoje interese. Dakle, svi traže nekakav interes iz ovakve strukture, zaključio je.

BIH


OPASNA SITUACIJA

NATO-a upozorava na neprijateljske aktivnosti Rusije. Na udaru i BiH

Saveznici u NATO-u usvojit će niz mjera kako bi se zaštitili od neprijateljskih ruskih akt...

33 min

UŽAS

Novi detalji: Beba pronađena u kontejneru u Bugojnu rođena živa, traži se majka

Slučaj koji je potresao javnost u Bosni i Hercegovini, kada je mrtva novorođena beba pronađena u ...

1 h 39 min

POSJETIO TVORNICU IGMAN KONJIC

Helez: Žitelji BiH trebaju biti mirni i sigurni

Žitelji BiH trebaju biti potpuno mirni, stabilni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH, poruč...

2 h 31 min