Dnevni.ba - PRELOADER

Mezit: Potpuna inkluzija nastupit će tek kad se o njoj prestane pričati

11 Ožu 2024


Mezit: Potpuna inkluzija nastupit će tek kad se o njoj prestane pričati

MOSTAR, 11. ožujka (FENA) - U povodu Dana Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" u ponedjeljak je priredbom djece s poteškoćama u razvoju i korisnika Los Rosalesa obilježena 27. godišnjica ovog centra.

 

Direktorica Los Rosalesa Mirna Mezit kazala je kako je krajnji cilj Centra koračati ravnopravno sa svim članovima ovog društva.

 

- Današnju svečanost pripremila su naša djeca i korisnici, a centar Los Rosales već 27 godina korača, nadamo se ravnopravno, sa svim ostalim članovima ovog društva i to nam je nekako krajnji cilj, da danas pokažemo što radimo, ali i da pokažemo kako uz male šanse možemo puno - istaknula je Mezit.

 

Trenutno ovaj centar broji 146 korisnika.

 

- Bilo bi dobro da uopće nema potrebe za uslugama centra Los Rosales, ali s obzirom na to da je iz dana u dan sve više onih kojima su naše usluge potrebne, mi pokušavamo ići u korak s vremenom i pružiti odgoj i obrazovanje u skladu s dječjim sposobnostima i mogućnostima. Inkluzija nije samo naučiti čitati i pisati, nije samo pružiti djeci priliku da su negdje nego da budu dijelom našeg društva općenito - kazala je Mezit.

 

Osim odgoja i obrazovanja, Centar provodi i brojne druge aktivnosti poput radne rehabilitacije, predškolskog odgoja, osnovne škole, različitih vidova terapije, a formirano je i stručno tijelo za procjenu, praćenje i upućivanje djece s poteškoćama u razvoju.

 

 

 

 

 

- Smatramo da je to novi, humaniji pristup procjene djece gdje se izrađuje osobni plan podrške za svako dijete i njegovu obitelj. Pomažu nam brojni partneri, uvijek postoji mogućnost za proširenje, ali tu je entuzijazam mladog tima koji kroz projekte nekako pokušava svakodnevnicu ove djece učiniti što boljom - kazala je Mezit.

 

Naglasila je kako će potpuna inkluzija nastupiti tek kada se o njoj prestane pričati.

 

- Što se tiče inkluzije pomaci su napravljeni, kada vrijeme vratimo malo unazad sigurno je bilo puno teže, a sada se i uz nevladin i vladin sektor stalno pokušava mijenjati svijest društva i reći da stvarno svi možemo, samo nam treba dati priliku da budemo ravnopravni članovi društva. Potpuna inkluzija će biti tek onda kad prestanemo pričati o njoj - kazala je Mezit.

 

Predsjednica Koalicija organizacija osoba s invaliditetom Hercegovačko-neretvanske županije "Zajedno smo jači" Lejla Lelić kazala su u planu aktivnosti foruma žena Koalicije.

 

- To su inicijative koje će se uputiti prema Gradu Mostaru (GM), odnosno zahtijevamo da unutar Vijeća mladih GM-a postoji jedan vijećnik, odnosno žena s invaliditetom koja će se baviti pitanjima mladih s invaliditetom jer znamo da se već zadnjih nekoliko dana govorilo o strategiji razvoja grada, među ostalim i strategiji mladih. Zbog toga želimo da i mladi s invaliditetom budu uključeni u strategije razvoja Mostara - kazala je Lelić.

 

Druga vrsta inicijative je vezana za lokalni plan akcije u oblasti invaliditeta.

 

- S te strane moramo podnijeti i inicijative prema Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi, a naravno Koalicija već dugi niz godina kao svoju partnersku organizaciju ima OESS, tako da ćemo u srijedu imati i sastanak s gospođom Mirjanom Vučić da bi nam o svemu tome OESS dao jednu vrstu podrške koju smo već od njih dobivali kad smo uopće krenuli s tim dokumentom i programom zaštite prava osoba s invaliditetom. Ovo je sve u početnoj fazi, nadamo se da ćemo imati sluha od strane institucija, te tu vrstu međusobne suradnje podići na viši nivo - kazala je Lelić.

 

Naglasila je kako je mladima s invaliditetom u Mostaru problem mali broj mogućnosti srednjeg obrazovanja.

 

- Ono što muči mlade s invaliditetom na području Mostara je to da imaju mogućnost usmjerenja u samo dvije srednje škole pa i nemaju puno izbora u odabiru zanimanja i svog profesionalnog usmjerenja, tako da će i s te strane ići inicijativa prema obrazovanju - navela je Lelić.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

11 h 37 min

U novom broju donosimo

Novi broj

23 Svi 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

22 Svi 2024