Dnevni.ba - PRELOADER

Na ovogodišnjem Sajmu knjige u Sarajevu 150 izdavačkih kuća i stotine autora

15 Tra 2024


Na ovogodišnjem Sajmu knjige u Sarajevu 150 izdavačkih kuća i stotine autora
Od 17. do 22 travnja

SARAJEVO, (FENA) - Međunarodni sarajevski sajam knjiga, koji se ove godine održava pod sloganom „Riječ“, bit će upriličen u Centru Skenderija od 17. do 22 travnja.
Predsjednik Programskog savjeta Sajma Ibrahim Spahić, direktorica Biblioteke Univerziteta u Sarajevu Nadina Grebović-Lendo i grafičar i stručni suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo Denis Haračić govorili su danas o nekim aspektima ovogodišnjeg Sajma knjige.

Spahić je, ovom prilikom, kazao da će u okviru Sajma knjige osim brojnih promocija biti upriličeni i drugi sadražaji.

Tako će, između ostalog, biti upriličen znanstveni simpozij povodom 50 godina aktivnog književnog stvaralaštva Irfana Horozovića „Anagronizam Irfana Horozovića“, a Udruženje književnica i ljubitelja umjetnosti "Žena s knjigom“ organizuje okrugli sto o temi „Moć umjetnosti u osnaživanju žene“.

Kako je prevođenje značajan segment književnog stvaralaštva, bit će upriličen i međunarodni okrugli sto "Prevođenje i autori".

U organizaciji Ministarstva kulture Republike Srbije i Društva pisaca BiH bit će upriličeni Susreti pisaca BiH i Srbije.

Tokom trajanja Sajma knjige planirano je nekoliko izložbi, a tu je i zložba prodajnog karaktera studenata grafike Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Novost na Sajmu knjige je poseban dječiji program „Dječiji grad“, u okviru kojeg će biti upriličene promocije, radionice, predstave, performansi.

Sarajevski sajam knjige  zvanično se otvara 17. travanj u 12.00 sati. Ulaznica za Sajam će iznositi 1 KM, a za organizovane posjete (škole, fakulteti, institucije) ulaz je besplatan.

Na sarajevskom Sajmu knjige ove godine očekuje se 150 izdavačkih kuća i stotine autora sa novim izdanjima. Sajam će s održavati u dvorani "Mirza Delibašić", Domu mladihm, na Platou Centra Skenderija, na površini od 10.000 m2.

Sajam se održava u partnerstvu sa Društvom pisaca BiH, PEN Centrom BiH, UNSA - Bibliotekom Sarajevo, NUB-om BiH, te znanstvenimi muzejskim institucijama.

Kultura


"MOSTARSKA LISKA"

Mostarsku publiku oduševili 'Realisti' iz Zagreba

Posljednje natjecateljske večeri 21. Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska" u sali Nar...

12 h 29 min

MOSTARSKA LISKA

Male liske Snežani Bogičević i Emiru Fejziću

Šeste večeri 21. Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska“ na velikoj ...

23 Svi 2024

PREDSTAVA

"Ko se boji treša još" najbolja predstava na Festivalu srednjoškolskog teatra BiH

Predstava DIS Pozorišta mladih Banja Luka „Ko se boji treša još“ dobila je nagradu za najbolju pr...

22 Svi 2024