Dnevni.ba - PRELOADER

Objavljen novi roman Davida Grossmana "Kad je Nina znala"

02 Srp 2020


Objavljen novi roman Davida Grossmana "Kad je Nina znala"

Nova knjiga izraelskog književnika Davida Grossmana "Kad je Nina znala", o životu istaknute židovske aktivistice Eve Panić Nahir, od Čakovca u osvit Drugog svjetskog rata do kibuca u Izraelu i natrag, objavljena je na hrvatskom u izdanju nakladnika Frakture.

"Danila Kiša je toliko fascinirala da je o njoj snimio dokumentarac. David Grossman je o njenom životu napisao roman. Ona je Eva Panić Nahir, a njezin je život bio toliko čudesan i nevjerojatan da su i dva tako velika pisca ostala zatečena pred onime što je nemoguće izmisliti", stoji u najavi.

Eva Panić Nahir rođena je 1918. u Čakovcu, roditelji su joj stradali u Holokaustu, a suprug, oficir Radoslav Panić s kojim se 1942. priključila partizanima, umro je u zatvoru pod optužbom da je informbiroovac, dok je ona preživjela zatočeništvo u ženskoj kaznionici na otoku Grguru, gdje je poslana jer ga se odbila odreći kao narodnog neprijatelja. Književnik Danilo Kiš napravio je 1989. dokumentarni film o njenom životu. Umrla je 2015. u Izraelu.

"Tuvia Bruk bio mi je djed. Vera je moja baka. Refael, Rafi, R, zna se, moj je otac, a Nina – Nina nije ovdje. Nine nema", zapisat će u svoju bilježnicu Gili, pripovjedačica novog velikog romana Davida Grossmana, dobitnika nagrade Man Booker International i istaknutoga kandidata za Nobelovu nagradu za književnost.

Nina je ta koje nema, ali kad s Arktičkog otoka dođe na proslavu devedesetog rođendana svoje majke Vere, uskovitlat će sjećanja i osjećaje, te pokrenuti priču koja od Čakovca u osvit Drugog svjetskog rata vodi do kibuca u Izraelu, a odatle ponovno nazad, do čvora boli i patnje, do mjesta gdje je sve počelo i gdje će se sve završiti – do Golog otoka.

"Kad je Nina znala" knjiga je o tri snažne žene i njihovu putovanju do otoka na kojemu je Vera provela dvije i pol godine, odbivši da svojega mrtvog muža proglasi neprijateljem naroda. Obiteljske tajne koje određuju živote, velike odluke i njihove posljedice te ljubav postavljena na nedodirljivi pijedestal tkivo su od kojeg je načinjen ovaj sjajni roman kojim se Grossman opet potvrđuje kao jedan od najvećih suvremenih romanopisaca, ističe se u najavi.

Rane koje se prenose generacijama i obiteljske tajne koje upravljaju životima, ljubav od koje klecaju koljena i ljudskost koja iskupljuje građa su nadahnjujuće životne priče Eve Panić Nahir, koju je dokumentarcem otkrio Danilo Kiš, a ovjekovječio ju je David Grossman veličanstvenim romanom "Kad je Nina znala", poručuju iz Frakture.

David Grossman rođen je u Jeruzalemu 1954. Autor je mnogobrojnih beletrističkih i publicističkih djela te knjiga za djecu, prevedenih na trideset i šest jezika u čitavom svijetu. Primio je mnoge nagrade, uključujući francusku Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, njemačku Buxtehuder Bulle, rimsku Premio per la Pace e l'Azione Umanitaria, Premio Ischia – međunarodnu nagradu za novinarstvo, izraelsku nagradu Emet i nagradu Albatros Fondacije Güntera Grassa. Uz književni rad istaknuti je mirotvorni aktivist. Za svoj roman "Ušao konj u bar" 2017. godine primio je međunarodnu nagradu Man Booker te 2018. nagradu Države Izraela za književno stvaralaštvo.

Prijevod njegovog romana "Kad je Nina znala" potpisuje Andrea Weiss Sadeh, koja je prevela i knjigu "Ušao konj u bar", također objavljenu u izdanju Frakture, u čijoj je nakladi također objavljeno i Grossmanovo remek-djelo "Do kraja zemlje".