Dnevni.ba - PRELOADER

Od inspekcije zatraženo zatvaranje deponije

01 Velj 2024


Od inspekcije zatraženo zatvaranje deponije

Inicijativa 'Jer nas se tiče' nedavno je Federalnom inspektoratu uputila zahtjev za inspekcijski nadzor nad deponijom Uborak. Zatraženo je da se utvrdi činjenično stanje po kojem, kako su naveli, deponija nema dozvolu, te izda rješenje o zatvaranju. Upozoravaju na posljedice koje zagađenje ima po zdravlje ljudi, uz podatke Zavoda za javno zdravstvo o stopi obolijevanja od raka. Od ministrice Nasihe Pozder očekuju podršku usmjerenu u prvom redu ka inspektoratu te s ciljem prekida rada deponije i zatvaranja. 

- Uviđamo da se nastoji što duže držati ovakav status. Nije to u interesu nijednog građanina. Deponija radi, ne znamo ni gdje odlažu otpad. Tužili smo ih na Vrhovnom sudu zbog Plana prilagodbe i nadam se da će Sud oboriti i taj plan. Deponija nema okolinsku dozvolu. Oborili smo prethodnu prije nekoliko mjeseci. Nakon toga radi nelegalno. Dobiju oni s vremena na vrijeme tu dozvolu i onda neko vrijeme rade legalno, a zatim im argumentima istu oborimo, što ih ne spriječi da i dalje rade po svom, kaže aktivista Omer Hujdur.

Pad dozvole

Ukazao je i na studiju utjecaja na okoliš, u kojoj kako kaže jasno stoji da deponija ne zadovoljava uvjete za rad, da ne jamči sigurnost žiteljima koji žive blizu, ali oni to ne uzimaju za ozbiljno. Deponija se hitno mora izmjestiti, dodaje Hujdur.

Vlada Federacije BiH je usvojila izvještaj Interresorne radne grupe za potrebe ponovnog razmatranja izmjene ili prestanka važenja okolinske dozvole za deponiju Uborak. Radi se o dozvoli od 16. siječnja ove godine. Radnu grupu je zadužila da nastavi aktivnosti u skladu sa zadacima iz rješenja o imenovanju. 

- Okolinska dozvola izdana je 16. siječnja 2023., te je iste godine podnesena tužba Udruženja građana 'Jer nas se tiče', na što je Ministarstvo okoliša i turizma uložio žalbu 16. ožujka 2023. godine, obrazložila je ministrica Pozder, te je upoznala Vladu i kako je u međuvremenu donesena presuda Kantonalnog suda da se predmet vraća na početak. 

Kako je kazala, u izvještaju je istaknuto da je jedan od prioriteta Ministarstva bilo rješavanje upravnog postupka u smislu sagledavanja relevantnih činjenica, te je održano više radnih sastanaka s čelnicima Grada Mostara i Udruženjem, a ministrica je 14. rujna 2023. formirala komisiju u čijem sastavu su bili stručnjaci, inspekcija kao i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a s ciljem snimanja postojećeg stanja na deponiji. 

- Interresorna grupa je zaključila da izmjene okolinske dozvole u smislu njenog poboljšanja ne bi mogle doći u obzir bez ažuriranja ili izrade nove Studije utjecaja na okoliš, uzimajući u obzir analizu i stručna mišljenja članova komisije iz izvještaja. Utvrđene korekcije koje bi trebalo izvršiti po analizi interresorne grupe prema procjeni iznose 80 posto u odnosu na postojeći tekst, navela je ministrica.

Zaključci radne grupe

Radna grupa je u svojim zaključcima istaknula i da je, s obzirom na navedeno i trenutnu situaciju na Uborku, optimalna opcija da se sačeka sudska presuda, kao i da je, ukoliko presuda bude glasila da se postupak vraća na početak, potrebno ažurirati ili izraditi novu Studiju utjecaja na okoliš, uvažavajući analizu i mišljenja članova komisije, te samim tim osigurati kvalitetnu dozvolu. U ovim zaključcima je navedeno i da, u skladu sa članom 97. Zakona o zaštiti okoliša, dozvola također može biti poništena od Federalnog ministarstva okoliša i turizma zbog pogrešne i nepotpune primjene zakona, a u prvom redu Zakona o zaštiti okoliša i Zakona o upravljanju otpadom. N. K.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

13 h 12 min

U novom broju donosimo

Novi broj

13 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

12 Srp 2024