Dnevni.ba - PRELOADER

ODLIČNE VIJESTI: U FBiH nema novih slučajeva Covida-19!

04 Svi 2020


ODLIČNE VIJESTI: U FBiH nema novih slučajeva Covida-19!

Davor Pehar, član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH na pres-konferenciji Federalnog stožera Civilne zaštite istakao je da je prvi put u ovom bh. entitetu broj oporavljenih od COVID-19 veći od broja aktivnih slučajeva.

"Prvi put možemo reći da imamo veći broj oporavljenih od COVID-19 nego broj aktivnih slučajeva. Što znači da je broj oporavljenih osoba u FBiH 461, dok je broj aktivnih slučajeva 444", kazao je Pehar.

On je potvrdio i to da Tuzlanska županija i Posavska županija nemaju aktivnih slučajeva zaraze - dok je u Goraždu aktivan samo jedan slučaj.

"Rezultati koje smo konačno ostavrili nas čine zadovoljnim, ali i opreznim. Krenuli smo u liberalizaciju mjera, morat ćemo vidjeti kako se to odražava na broj novih pozitivnih. Moramo postati svjesni da živimo drugačiji način života nego što smo do danas živjeli. Moram reći i da smo pravili određene analize i poredili situaciju unutar BiH i evrospksih zemlja. BiH je odmah iza Crne Gore po broju pozitivnih na milion stanovnika. Moram reći da smo daleko, daleko ispred evropskih zemalja. Ovome svemu je doprinijelo pridržavanje mjera. Nadamo se i dalje da ćemo u liberalizaciju ići korak po korak. Već ove nedjelje razmatramo određene mjere, gradski prevoz, vrtiće...", kazao je Čerkez.

Federacija BiH, stanje 04.05.2020. u 12h.

- U protekla 24 sata testirana su 344 uzorka.

- U protekla 24 sata nije potvrđen ni jedan novi slučaj.

- Na području Federacije BiH do sada je testirano ukupno 19.377 uzoraka.

- Trenutno su 444 aktivna slučaja oboljelih od COVID-19 u FBiH.

- Zaključno s današnjim danom oporavio se 461 pacijent, 35 pacijenata u protekla 24 sata.

- Zabilježena su ukupno 33 smrtna slučaja.

- Trenutno je u Federaciji BiH hospitalizirano 37 pacijenata, dva pacijenta su na respiratoru.