Dnevni.ba - PRELOADER

Ovi začini mogu da vam poboljšaju koncentraciju i pamćenje

29 Svi 2024


Ovi začini mogu da vam poboljšaju koncentraciju i pamćenje
Savjeti

Ukoliko želite da radite na svom kognitivnom zdravlju, treba da uključite u ishranu razne namirnice koje će pozitivno uticati na zdravlje.

Postoji nekoliko začina koji mogu uveliko poboljšati naše pamćenje i koncentraciju, tvrdi doktor Brandon Cravford, neurolog specijalizovan za zdravlje i liječenje mozga.

Cimet
Cimet je moćan izvor antioksidansa ključnih za zaštitu nervnih struktura od oksidativnog stresa. Cimet takođe može regulisati nivo šećera u krvi, što je ključno za održavanje kognitivnih funkcija i prevenciju neurodegenerativnih bolesti", rekao je doktor Cravford.

Đumbir
"Poznat po svojim snažnim protivupalnim svojstvima, đumbir može poboljšati kognitivnu funkciju smanjenjem upale i oksidativnog stresa", dodao je doktor.

Takođe, đumbir pomaže u ravnoteži neurotransmitera te poboljšava koncentraciju.

Kurkuma
Kurkuma je poznata po svojim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima. Doktor Cravford govori o snazi kurkume, ističući aktivno jedinjenje, kurkumin. Ona može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja u mozgu — faktora koji se često povezuju sa stanjima poput Alchajmerove bolesti.

"Kurkumin takođe podiže nivo moždanog hormona BDNF, koji povećava rast novih neurona i bori se protiv raznih degenerativnih procesa u mozgu", tvrdi doktor Cravford.

Muškatni oraščić
Muškatni oraščić može poboljšati pamćenje i spriječiti degeneraciju nervnih puteva.

"Muškatni oraščić takođe ima učinke na poboljšanje raspoloženja, što može doprinijeti fokusiranijem i pozitivnijem mentalnom stanju", dodao je doktor.

Crni biber
Crni biber je dobro iskoristiti za zdravlje mozga u kombinaciji s kurkumom.

"Piperin, aktivno jedinjenje u crnom biberu, može povećati apsorpciju kurkumina do 2000 posto. Ova kombinacija ne samo da pojačava dobrobiti kurkumina za mozak, već takođe pomaže u poboljšanju probave i apsorpcije hranjivih materija, podupirući kognitivno zdravlje", zaključio je dr Cravford, piše B92.

ZDRAVLJE


KISELI KUPUS

Pet razloga zbog kojih treba da jedemo kiseli kupus

Kiseli kupus ima mnogo prednosti kada je zdravlje u pitanju, a mi izdvajamo 5 najznačajnijih, zbo...

19 Stu 2024

SAVJETI

“Prirodni ibuprofen”: Stručnjak otkrio koji začin može pomoći kod bolova

Jedan trgovac povrćem obratio se društvenim mrežama kako bi podijelio informaciju o povrću koje m...

18 Stu 2024

BOLESTI

Znanstvenici otkrili: Ovih pet bolesti nasljeđujemo od roditelja!

Svaka osoba ima dva seta gena, jedan od majke i jedan od oca. Geni se sastoje od DNK, nasljednog ...

16 Stu 2024