Dnevni.ba - PRELOADER

Ovo je najzdravije povrće na planetu, a samo ga rijetki jedu

20 Ožu 2025


Ovo je najzdravije povrće na planetu, a samo ga rijetki jedu

Kad je Joel Fuhrman, popularni američki liječnik i jedan od najpoznatijih nutritarista koji zagovara biljnu prehranu osobito bogatu hranjivim tvarima, kreirao svoj model ANDI (Ag - gregate Nutrient Density Index), odnosno indeks gustoće hranjivih tvari, jedna se naizgled neugledna zelena biljka vinula u sam vrh superhrane, piše portal zivim.jutarnji.hr.

- Za postizanje izvrsnog zdravlja ključna je adekvatna konzumacija mikronutrijenata - vitamina, minerala i drugih fitokemikalija - bez prejedanja. Mikronutrijenti potiču pravilno funkcioniranje imunosnog sustava, omogućuju mehanizme detoksikacije i obnove stanica koji nas štite od kroničnih bolesti. Nutritarijanska namirnica je ona koja ima visok omjer mikronutrijenata po kaloriji i visoku razinu raznolikosti mikronutrijenata - ističe Fuhrman, a na cijelom planetu broj 1 je - pokazalo se - potočarka. Izvor je više od 28 esencijalnih vitamina, minerala i hranjivih spojeva kojih ima više nego ijedna druga namirnica, a s njom se može mjeriti jedino kelj. On se pak (pogrešno) savjetovao izbjegavati osobama koje imaju problema sa štitnjačom, no potočarka nema to ograničenje.


SMANJUJE UPALU

Dosadašnje studije pokazuju da potočarka ima mnoštvo potencijalnih zdravstvenih prednosti, uključujući antimikrobna svojstva, može pomoći u nekim kemoterapijskim tretmanima kako bi se spriječio rast i potaknula smrt stanica raka, smanjuje upalu u tijelu i ima kardioprotektivne učinke zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa. Potočarka je povrće iz skupine kupusnjača, koje je općenito poznato kao borac protiv raka zbog visoke razine fitokemikalija izotiocijanata. U istraživanju Instituta za rak Sveučilišta u Pittsburghu potočarka je posebno povezana sa smanjenim rizikom od nekoliko karcinoma, uključujući rak prostate.

Česta konzumacija potočarke također je povezana sa smanjenjem oštećenja DNK i povećanjem antioksidativne aktivnosti u tijelu, a oboje može pomoći u borbi protiv raka, prema istraživanju objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition. Uz to, potočarka je zauzela visoko mjesto na ljestvici "antidepresivne" hrane jer sadrži mnoge hranjive tvari koje pomažu ublažiti simptome depresivnog raspoloženja.

Na primjer, sadrži više folata od banane i više vitamina C od naranče, zbog čega je značajan pojačivač imuniteta. Bogata je željezom i, za razliku od drugih biljnih izvora, tijelo ga može lako apsorbirati jer vitamin C potiče apsorpciju biljnog željeza pretvarajući ga u isti oblik koji se nalazi u mesu. Uz željezo ima kalcija, kalija i magnezija - tvari koje su nužne za izgradnju kostiju i mišića. Potočarka je dobar izvor vitamina A, esencijalnog vitamina nužnog za normalan vid, zdravlje kože i održavanje imunosne funkcije. Izvrstan je izvor i vitamina K, koji formira i jača kosti te ograničava oštećenje neurona u mozgu. Ulja u potočarki pomažu probavu i dišni sustav. Prirodno je niskokalorična, a dugo drži sitost zbog visokog sadržaja vode i vlakana.

MOŽE LI JE BITI PREVIŠE

No njezina izvanredna svojstva i bogat nutritivni profil ne znače i da je treba jesti u enormnim količinama. Oko sto grama bit će vam dovoljno, jer u velikim količinama eterična ulja kod osjetljivijih pojedinaca mogu izazvati iritaciju mjehura, bubrega i želuca. Dakle, kao što je često slučaj, manje je više, čak i s najzdravijom namirnicom na svijetu.

Potocarska salata

Hranjiva zelena salata

Sastojci:

100 g potočarke
100 g endivije
1 jabuka
pola šalice nasjeckanih oraha
30 g svježeg sira
šalica klica brokule ili cikle
Priprema: Sve sastojke dobro operite, a jabuku narežite na ploške. Stavite potočarku, endiviju i jabuku u zdjelu, prelijte maslinovim uljem i sokom pola limuna, dodajte orahe, svježi sir i klice.

GASTRO


MEĐUNARODNI DAN ŠKOLSKIH OBROKA

Međunarodni dan školskih obroka: Šta je važno za rast i razvoj učenika?

Dok školsko zvono označava kraj časa, za mnoge učenike širom svijeta ono znači i da je vrijeme za...

13 Ožu 2025

U Ljubuškom sadnja mladog krumpira pri kraju, poljoprivrednici očekuju dobru godinu

Ljubuški kraj je poznat po sadnji mladog krumpira, poznatog kao „Ljubuški rani“. Ovaj krumpir, ko...

09 Ožu 2025

Livanjski sir uvršten na EU popis zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla

MOSTAR, (FENA) – Europska komisija odobrila je dodavanje brenda „livanjski sir“...

12 Pro 2024