Rosemary Bistro & Bar – novi gastro kutak koji spaja lokalne sastojke i svjetske recepte
Bračni par Malović otvorio novi gastronomski dragulj u Mostaru, u kojem domaći sastojci dobijaju svjetski pečat.
U Mostaru je otvoren Rosemary Bistro & Bar, restoran koji donosi osvježenje na lokalnu gastronomsku scenu. Iza ovog projekta stoje Adnan i Ila Malović – supružnici koji su, nakon godina života u Americi, spojili hercegovačke sastojke sa svjetskim receptima u prepoznatljiv gastronomski potpis.
Njihova jela, iako nastaju od lokalnih namirnica, sve su samo ne standardna ponuda. Rosemary je uistinu mala oaza svjetskih okusa – na meniju se mogu pronaći delikatese poput Trout beurre blanc od poznate blagajske pastrmke, Veal saltimbocca pripremljen od najkvalitetnijeg telećeg mesa iz Nevesinja, te Chicken Francese, pohani pileći file u parmezanu s majčinom dušicom, u umaku od limuna, maslaca i bijelog vina.
„Tehnike su svjetske, a sastojci domaći”, ističe Adnan Malović, glavni kuhar i kreativni um restorana. Njegove kulinarske tehnike oblikovane su pod utjecajem italijanske i francuske kuhinje, dok su mu korijeni i inspiracija duboko vezani za mediteranski duh Hercegovine.

Adnan je svoje znanje sticao u Pensilvaniji, SAD, gdje je, kako kaže, „počeo od pranja suđa kao klinac“, a završio kao glavni kuhar. Ipak, želja za povratkom „svom suncu“ bila je jača. Zajedno sa suprugom Ilom odlučio je doći u Mostar i krenuti ispočetka.
Njihov prvi poslovni korak bio je poznati Taze fast food, koji je Mostarcima donio potpuno novi koncept sendviča i brzo postao prepoznatljiv brend. Nakon nekoliko godina, porodica Malović odlučuje napraviti korak dalje – ostvariti san koji ih je i vratio kući: otvoriti mali restoran koji priča veliku priču.
Tako je, u avgustovskoj vrelini i hladovini pored Radobolje, rođen Rosemary Bistro & Bar – restoran koji svojom autentičnom, svjetskom kuhinjom i toplinom ambijenta privlači i turiste i domaće goste.
„Koristimo krompir, povrće, ribu, meso, parmezane, jaja, majčinu dušicu, vino... sve su to sastojci naše mediteranske kuhinje, samo pripremljeni na drugačiji način. Recept i tehnika su ono što naša jela čini posebnima“, kaže Ila Malović, vlasnica i nasmiješeno lice restorana.




.webp)


Za razliku od mnogih restorana s opsežnim menijima, Rosemary se odlučio za manji, ali pažljivo odabran izbor jela – onaj za koji mogu garantovati da će svakog dana biti svjež, kvalitetan i ukusan. Osim dnevne ponude, gosti mogu uživati u Creme Brule, desertu koji se svakodnevno mijenja, te klasičnom tiramisuu bez kojeg nema prave svjetske kuhinje.
Rosemary Bistro & Bar možete pronaći i na platformi Korpa.ba, na linku: https://www.korpa.ba/partner/restoran-rosemary
A najbolje iskustvo, kažu Malovići, ipak je ono uživo – uz miris Radobolje, dobru hranu i gostoprimstvo po kojem Mostar oduvijek slovi.
Adresa: Karla Afana de Rivere 2a, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
Kontakt: 063 239 639
Instagram: @rosemary.bistro.bar
Facebook Page: https://www.facebook.com/rosemary.bistro.bar