Dnevni.ba - PRELOADER

U Sarajevu sutra počinje Sedmica italijanske kuhinje

1 h 43 min


U Sarajevu sutra počinje Sedmica italijanske kuhinje
Sedmica italijanske kuhinje

Izdanje za 2025. godinu manifestacije Sedmica italijanske kuhinje u svijetu, globalnog događaja posvećenog promociji italijanske kulinarske tradicije i njenih savremenih izraza, počinje sutra u Bosni i Hercegovini. Sarajevo će i ove godine od 12. do 15. novembra ugostiti bogat program aktivnosti.

Ovogodišnje izdanje, koje zajednički organiziraju Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini i Udruženje italijanskih preduzeća u BiH (AIIBH), odvija se pod motom „Italijanska kuhinja: proslava zdravlja, kulture i inovacije“.

Glavni protagonist događaja bit će chef Valerio Braschi, pobjednik italijanskog MasterChefa 2017. godine. Tokom boravka u Sarajevu učestvovat će u nizu susreta, radionica i javnih kulinarskih demonstracija, među kojima je i Street Food Show Cooking koji će biti održan 14. novembra u saradnji s Općinom Stari Grad, u srcu grada, na Trgu Fra Grge Martića. Tamo će mu se pridružiti poznati lokalni chef Miran Karić. Događaj će biti otvoren za javnost i medije, a bit će prenošen uživo u emisiji „Dobar dan BiH“ na TV Hayat, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

U saradnji sa Srednjom školom za turizam i ugostiteljstvo u Sarajevu, 13. novembra planirana je i edukativna aktivnost za učenike - prilika da iz prve ruke upoznaju filozofiju italijanske kuhinje. Takođe, na društvenim mrežama Ambasade tokom Sedmice bit će dostupni video recepti tradicionalnih italijanskih jela, koje je ustupila poznata online platforma za italijanske recepte „GialloZafferano“.

U Italijanskoj rezidenciji bit će organizovana i večer degustacije jela koje priprema chef Valerio Braschi, a koja će poslužiti za promociju italijanske kuhinje i proizvoda među odabranom grupom preduzetnika iz prehrambenog sektora, uvoznika i predstavnika privrednih komora.

Sedmicu će pratiti i posebne inicijative partnera: lanac restorana Metropolis će tokom cijelog trajanja događaja nuditi italijanski meni inspirisan regionalnim receptima, dok će gourmet supermarket "Crvena jabuka“ podržati manifestaciju promocijom svojih italijanskih proizvoda koji će biti korišteni u raznim aktivnostima.

U okviru programa održava se i video konkurs „Jedan italijanski recept“, u kojem će učenici Prve i Druge gimnazije u Sarajevu te Muzičke škole kroz kratke filmove reinterpretirati italijansku kulinarsku tradiciju. Najbolje radove ocijenit će žiri sastavljen od predstavnika AIIBH-a, Ambasade i profesora, a svečana dodjela nagrada planirana je u narednim sedmicama.

Da bi se produžio ukus i atmosfera Sedmice italijanske kuhinje, Ured ICE Agencije u Sarajevu poziva javnost od 1. do 6. decembra u Mercator flagship prodavnicu u Ložioničkoj (Sarajevo). Tom prilikom, police će biti u bojama Italije: autentični italijanski proizvodi bit će predstavljeni uz vodič za posjetioce koji će otkrivati najbolje iz italijanske gastronomije. Događaj će započeti nastupom chefa koji će publiku počastiti tradicionalnim italijanskim jelom - navodi se u saopćenju iz Ambasade Italije u BiH, piše Fena.

GASTRO


Okusi Hercegovine u Marića gaju: Raštika spaja generacije i čuva tradiciju

Tradicionalna Raštikijada, održana u prelijepom ambijentu Agroturizma Marića gaj u Ružićim...

03 Stu 2025

U NEUMU 'DANI BERBE MASLINA U HERCEGOVINI'

Poziv na kušanje izvornosti zlatnih kapi Hercegovine

Piše: V.S.Herceg mostar@dnevni-list.ba U krošnjama višestoljetnih maslina ...

26 Lis 2025